Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lancia Stratos: Legendární kráska je jako nová, vydražila se za balík

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
Chtěli byste vlastnit italskou ikonu motorsportu? Před pár dny jste měli příležitost, tedy pokud se vám na účtu povaluje zbytečných deset milionů korun.

Lancia Stratos vznikla kvůli tehdejší účasti automobilky v rallye. Aby Italové mohli postavit nový závoďák, potřebovali nejprve vyrobit alespoň 400 vozů pro běžné silnice. Nakonec v letech 1973 až 1975 postavili 492 kusů a není divu, že auto dnes mezi sběrateli patří k žádanému zboží.

Nyní měli příležitost jedno takové pořídit. Aukční společnost Bring a Trailer soustředící se na zejména na vzácné klasiky totiž nabídla Lancii Stratos s podvozkem číslo 44, jež doposud vlastnili jen dva majitelé. Auto většinu života strávilo doma v Itálii, následně bylo přepraveno do zámoří. Vůz má najeto 71.008 kilometrů a v útrobách pracuje původní motor, převodovka i podvozek.

Pohonnou jednotkou je 2,4litrový šestiválec s výkonem 140 kW, auto s pětistupňovou manuální převodovkou disponuje pohonem zadních kol a atraktivní zvláštností je exteriér v červené barvě Rosso Arancio Rally či sedačky Havana.

Letos prošel vůz kompletní mechanickou revizí a podle prodávajícího „běží jako nový“. Kromě auta samotného byla součástí aukce i kompletní dokumentace, záznamy o servisech, ale i původní pojištění a registrační doklady. Třešničkou na dortu je originální návod k obsluze.

A cena? Nejvyšší příhoz vyšrouboval hodnotu sporťáku na 475.000 dolarů, což je v přepočtu nějakých 10,3 milionu korun. Slušný balík, ale vzhledem k vzácnosti auta se není moc co divit.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)
23. 12. 2017 19:37
Re: Víte co? Lancia je krásná... ale vy jste zmetci neuvěři
No ty máš teda dneska den. :-! A to je docela normální článek.

Tak hezký svátky.
Avatar - Ja Prvni 123
23. 12. 2017 15:53
Víte co? Lancia je krásná... ale vy jste zmetci neuvěřiteln
A čím dál tím drzejší.... čím větší sraxky tady píšete, čím nesmyslnějšíma reklamama nás zasypáváte, tím víc byste chtěli lézt do soukromí?

Buď se o autech něco naučte nebo raději pište do Zahrádkáře...

Víte co?

Trhněte si nohou.