Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Letos se poprvé prodá přes 80 milionů aut za rok, většina mimo Evropu

David Bureš
Diskuze (0)
Největším výrobcem automobilů světa bude letos opět patrně Toyota, VW Group a GM budou bojovat o druhou příčku.

Evropský trh sice letos zažívá prodejní krizi, v jiných částech ale situace tak zlá není. Během letošního roku se totiž na světě prodá více než 80 milionů aut, je to poprvé v historii, kdy se za jeden rok prodá tolik vozů. Vyplývá to z odhadu společnosti LMC Automotive.

Nejvíce aut v průběhu letošního roku prodá japonský koncern Toyota Group, který se rychle vzpamatoval z loňského tsunami v Japonsku, kvůli jehož následkům byl loni až třetí největší automobilkou světa.

O druhou příčku se během posledních týdnů roku ještě poperou německý Volkswagen Group a americký General Motors. Jejich stávající prodeje za letošní rok se totiž liší o pouhé jedno procento.

Toyota za tři čtvrtletí letošního roku podle svých statistik prodala 7,4 milionu aut, GM 6,95 milionu aut a VW Group 6,9 milionu aut.

Toyota, Volkswagen i GM výrazně těžily z rostoucího amerického trhu. Ten se oklepal z hospodářské krize a nyní zde tři roky za sebou rostou prodeje nových vozů.

Psali jsme: Světový trh v roce 2011: Corolla před Focusem, Golf až třetí

VW Group v minulosti prohlásil, že se do roku 2018 chce stát největší automobilkou světa. Kvůli tomuto cíli v příštím roce zvýší výrobní kapacitu svých továren o dalších 600.000 aut ročně, což je stejný počet jako GM a Toyota dohromady.

Jeff Schuster, senior viceprezident prognostiky ve společnosti LMC, tvrdí, že je těžké odhadnout, kdo bude za pár let největším výrobcem aut světa, rozhodovat se každopádně bude mezi triem Toyota, GM a VW Group. „Je to velice těsné,“ prohlašuje Schuster.

Žádná z automobilek ještě nikdy neprodala přes 10 milionů aut za rok. Toyota i Volkswagen Group však předpokládají, že tuto hranici v následujících letech překonají.

V příštím roce by se podle LMC Automotive mohlo na světě prodat takřka 83 milionů aut. V roce 2014 by se největší automobilkou světa mohl stát VW Group. LMC Automotive předvídá, že se německému koncernu bude výrazně dařit v Číně a USA, v Evropě pak už pokles prodejů nebude tak výrazný.

To Toyota má na čínském trhu problémy, kvůli sporu Číny a Japonska o ostrovy Senkaku (Tiao-jü podle Číňanů) zdejší zákazníci bojkotují japonské výrobky. Toyota tak patrně v nejlidnatější zemi světa letos zaznamená meziroční pokles prodejů.

David Bureš
Diskuze (0)