Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lincoln MKZ Concept: Pro novou značku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Luxusní divize koncernu Ford se chce vrátit na špičku své kategorie. K tomu jí má pomoci i nová generace sedanu MKZ. Její budoucí podobu naznačuje koncept představený v Detroitu.

Lincoln MKZ Concept vedení automobilky neuvádí jako pouhý koncept nového vozu, ale jako novou značku. Luxusní divize sice přežila zemětřesení, při němž Ford rozprodal všechny evropské značky a zrušil Mercury, ale do roku 2015 by měl více než zdvojnásobit své prodeje.

Právě proto Ford v současnosti pracuje na sedmi zcela nových nebo podstatně modernizovaných modelech značky Lincoln. Mezi prvními, které vyrazí do boje s konkurencí, bude druhá generace sedanu MKZ. Nejmenší a zároveň nejlevnější model značky Lincoln vznikl na podzim 2005 přejmenováním modelu Zephyr. Tento model je v podstatě luxusním dvojčetem amerického Fusionu a má za sebou dvě modernizace, které prodělal v letech 2007 a 2010.

Na generační výměnu je tedy v případě MKZ nejvyšší čas. Navíc právě v Detroitu se představila nová generace sesterského Fusionu a linie karoserie konceptu MKZ naznačují, že i tentokrát mohou severoameričtí zákazníci očekávat luxusní dvojče.

Koncept představený v Detroitu má splývavou linií své střechy odkazovat na první Lincoln Zephyr s aerodynamickou karoserií z druhé poloviny třicátých let a zároveň působit dynamicky a sebevědomě.

K charakteristickým prvkům současných vozů značky Lincoln patří provedení masky chladiče, kterou u konceptu rámují poměrně malé hlavní světlomety se světelnými diodami pro denní svícení. LED jsou použity i na vytvoření tenkého pásu koncových svítilen.

Lincoln MKZ Concept, stojící na 20palcových kolech obutých do pneumatik o rozměrech 245/35 R20, je dlouhý 4931 mm, široký 1864 mm, vysoký 1446 mm a má rozvor náprav 2850 mm. Letošní sériový model má stejnou pouze výšku, ale je o 111 mm kratší, 29 mm užší a má o 123 mm kratší rozvor.

Interiér konceptu nabízí čtveřici samostatných sedadel a cestující obklopuje kožené čalounění, leštěný hliník a topolové dřevo. Přístrojový štít před řidičem tvoří 10,1palcový TFT displej a na středové konzole je 8palcový dotykový LCD displej multimediálního rozhraní MyLincoln Touch.

Lincoln MKZ Concept stojí na nové fordově platformě pro střední třídu a automobilka uvádí, že může být vybaven pohonem předních nebo všech čtyř kol. Ohledně pohonné jednotky pod kapotou konceptu Lincoln mlčí, ale zároveň potvrzuje, že sériový model bude stejně jako modely MKS a MKT vybaven moderními pohonnými jednotkami řady EcoBoost.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - delphino
11. 1. 2012 18:55
Re: Ach ten předek
ten předek má velký potenciál, ale zatím ho nevyužili, ale je to lepší než předtím. Ještě trošku zvětšit a zdramatzovat světla.
Avatar - Pekelná Micinka
11. 1. 2012 17:03
Abraham MKZ
Další aktualizace tvarů MKR, vypadá více zaveditelná do výroby, vcelku se mi líbí, zajímalo by mě, jak působí předek naživo. Je to moderní amerika, jak má být a snad ji občas potkáme i na našich silnicích.
Avatar - Barrichello
11. 1. 2012 10:18
Ach ten předek
Interiér super, zadek docela slušný a originální, ale ten předek. Proč se Lincoln pořád drží téhle masky, to nechápu....
Avatar - Bristol
11. 1. 2012 10:05
hezke
Vozy lincoln se mi vzdy libily ale zajimalo by me zda tato znacka nekdy zavita do evropy
11. 1. 2012 08:41
jedinečný design
Perfektní a velmi originální design. Který především zbavuje MKZ té ošklivé zádi současného modelu. Snad pujde do vyroby v nezměněné podobě. I když místo tlačítek automaticke převodovky, by byl jistě praktičtější otočný ovladač jakou Jaguaru.