Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Londýn: Mazda MX-5 Roadster Coupe

Ladislav Čermák
Diskuze (60)
Již za měsíc se na londýnském autosalonu oficiálně představí nová karosářská verze populárního japonského roadsteru

Mazda MX-5 Roadster Coupe je logickým pokračováním patnáctileté vysoce úspěšné kariéry Mazdy MX-5 Miata, která resuscitovala kategorii lehkých klasických roadsterů anglické školy a vrátila jí její bývalý lesk. Zatímco první polovinu devadesátých let minulého století strávila lízáním smetany v kategorii, ve které prakticky neexistovala konkurence (jedinou známější výjimkou je Lotus Elan SE), v době uvedení druhé generace (odkaz na test) už fanouškové zálibně pokukovali i po BMW Z3, Mercedesu-Benz SLK, MG F, Porsche Boxster, Lotusu Elise a extrémní Hondě S2000. Poněkud stranou zůstala limitovaná edice 150 uzavřených modelů Mazda MX-5 Roadster Coupe, která na základě druhé generace vznikla pro japonský trh a testovala ohlas zákazníků na oblíbenou Miatu s plechovou střechou.

Loni přišla již třetí (odkaz na test), větší a pevnější generace, stavěná podle filozofie Jinba Ittai, v době raketově rostoucí obliby skládacích pevných střech. Proto nezůstává hiroshimský výrobce hluchý k trendům a představuje svou verzi coupé-kabrioletu, vyznačující se kompaktní konstrukcí skládací pevné střechy, díky krátké kabině pouze dvoudílné, která se vejde do stejného prostoru, který normálně zabírá plátěná střecha.

Bez zajímavosti není ani fakt, že vůz se bude vyrábět pod třemi různými názvy; Mazda MX-5 Roadster Coupe je jméno pro Evropu a Austrálii, v Japonsku se můžeme setkat s pojmenováním Mazda Roadster Power Retractable Hard Top a v USA Mazda MX-5 (Miata) Power Retractable Hard Top. Těšíme se na první osobní setkání!

Ladislav Čermák
Diskuze (60)
20. 6. 2006 23:04
Re: KONEC JEDNÉ LEGENDY
Děkuju :yes:
20. 6. 2006 23:03
Re: KONEC JEDNÉ LEGENDY
:-) Opatrně na tyhle vykuky.
20. 6. 2006 22:10
Re: KONEC JEDNÉ LEGENDY
O Primeře jsem psal někde včera. Poslední generace předběhla svět o 10 let. A zpočátku 90tých let... jsem Primeru neskutečně miloval i já (nevím, jaká to byla generace). :yes:
20. 6. 2006 21:48
Re: KONEC JEDNÉ LEGENDY
:-) Toho si vážím... :yes: Jo... jsou auta a auta... některá... si zamilovat musíš... protože ti nedaj jinou šanci... :yes:
20. 6. 2006 21:40
VŠECHNO JE JINAK
Nebe se jasní... Nahoře jsem v kuloarech zjistil, že tahle s pevnou střechou jen doplní legendu... Tak toho zoufalce, co si MX-5 koupí s pevnou střechou, toho bych chtěl vidět... vlastně... nechtěl. BRAVO MX-5 :yes: