Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxusní kupé od Škodovky

Michal Fokt
Diskuze (132)
Na ženevském autosalonu se představila studie luxusního kupé Škoda Tudor. Doplněna fotogalerie o fotky z autosalonu


Na ženevském autosalonu se představila studie luxusního kupé Škoda Tudor.




Jde o čtyřmístný vůz, který vychazí ze současné největsí sériové škodovky, kterou je model Superb.

Tudor je však bohužel pouze designérskou studií, kterou mladoboleslavská značka nebude vyrábět. Má totiž sloužit pouze jako stylistické cvičeni designérů, a ukázat tvůrčí potenciál značky, což se bezpochyby zdařilo.

Příď vozu se podobá již zmiňovanému superbu, profil a zadní partie jsou však zcela nové. Tudor má stejně jako modely Octavia a Suberb charakteristicky vykrojené zadní boční okno, v tomto případě je však provedeno ostřeji, při pohledu z boku také zaujmou výrazně vystupující blatníky.



Velmi povedená je také zadní část vozu, která nese svítilny, které jsou tvarovou variací těch u současných škodovek, ale v případě Tudoru mají jiné vnitřní uspořádání. Červené krycí sklo tvoři souvislý pás a obepíná bílé, které je společné pro couvací i směrová světla.



Interiér se svým střízlivým pojetím příliš neliší od modelu Superb a Octavia, v tomto kupé však najdeme sportovní tříramenný volant.



Zdá se, že Škoda Auto dokáže vytvořit opravdu povedený automobil, který obstojí i ve srovnaní se současnými designérskými skvosty, jako je třeba Peugeot 406 Coupé, bohužel koncernová strategie zřejmě nedá podobnému automobilu šanci, protože kupé prostě rodinnému image nějak nesedí...

Ovšem vzhledem k tomu, že je Tudor spiše noblesní, než sportovní, třeba se jednou podobného vozu s okřídleným šípem ve znaku dočkáme. Zatím se lze pouze domnívat, který z designerských prvků této studie v nejbližší době objeví u sériových modelů Škoda, speciálně pak u nástupce Octavie, kterého lze v nejbližší době očekávat.

Michal Fokt
Diskuze (132)