Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati bude v Modeně vyrábět Alfu Romeo 4C

David Bureš
Diskuze (13)
V továrně Maserati už v minulosti vznikal supersport Alfa Romeo 8C Competizione.

Italská automobilka Maserati odhalila své plány na další roky, v nejbližší budoucnosti chystá tři modely, kterými budou SUV a dva sedany. Vedle toho modenský výrobce oznámil, že ve své továrně bude vyrábět jeden model pro Alfu Romeo. Jak Maserati, tak Alfa Romeo jsou součásti koncernu Fiat Group.

Maserati oficiálně nesdělilo, která Alfa bude v jeho závodě vznikat, je však takřka jisté, že se bude jednat o chystaný dvoumístný sporťák 4C, poprvé prezentovaný jako koncept na loňském autosalonu v Ženevě.

Výroba Alfy bude probíhat v továrně Maserati v Modeně, její zahájení je naplánováno na květen 2013. Podle předpokladů se ročně vyrobí 2.500 exemplářů tohoto automobilu.

Maserati již pro Alfu v minulosti vyrábělo model 8C Competizione i jeho otevřenou verzi 8C Spider. Tenkrát o tom rozhodlo vedení koncernu Fiatu, které tvrdilo, že Maserati má větší zkušenosti s výrobou malosériových, ručně vyráběných aut. Z těchto důvodů bude u Maserati vyráběn i menší sporťák 4C.

Alfa 4C bude poháněna novým celohliníkovým čtyřválcem 1,8 Turbo, který bude schopný podávat výkon až 220 kW (300 k).

Automobil má vážit co nejméně, hmotnost konceptu činila pouhých 850 kilogramů, mezi nápravy byla rozložena poměrem 40:60.

Cena by se měla pohybovat okolo částky 50.000 euro (cca 1,24 milionu korun). Alfa 4C bude prodávána i ve Spojených státech.

Prodeje automobilky s trojzubcem ve znaku mají do roku 2015 vzrůst na hodnotu 55 až 60 tisíc aut ročně. Z tohoto důvodu se Maserati rozhodlo, že v následujících letech zahájí výrobu v bývalé továrně Bertone, kterou Fiat koupil před dvěma lety. Do obnovy turínského závodu automobilka investuje 500 milionů eur.

Modelovou ofenzivu Maserati povede nová generace sedanu Quattroporte, která zacílí na Mercedes-Benz třídy S či BMW řady 7. Tento automobil o něco později doplní menší sedan, který by podle nejnovějších zpráv měl konkurovat hlavně BMW 6 Gran Coupé a Mercedesu-Benz CLS. Ve třetím čtvrtletí 2014 pak nabídku Maserati rozšíří SUV. Jak by tento automobil mohl vypadat, naznačila automobilka konceptem Kubang.

David Bureš
Diskuze (13)
14. 4. 2012 21:37
No
nevim. Působí trochu nakopnutě.. :-)
Avatar - Ham.
13. 4. 2012 18:08
Re: Krásná.
Tak tohle je asi jediný model AR kde by vyšší cena mohla být i akceptovatelná, protože by to mělo jen velmi málo konkurentů na rozdíl od Giulietty a MiTa, které jsou pod tlakem mnohočetné konkurence a nestíhají. Samozřejmě pokud nesplní ani tento slib (květen 2013) tak už jim nikdo věřit nebude.
13. 4. 2012 16:30
Re: Krásná.
Jenomže to by ji museli jednak začít vyrábět a taky by nesměli přepálit cenu, jak mají ve zvyku.
13. 4. 2012 16:17
Re: Drobaky
4C nástupce Brery samozřejmě není, je to zaměřením úplně jiné auto....
Nástupce Brery zatím v plánech není... (nástupce Brery Spider ano, ale co to bude zač, se zatím moc netuší....)
Avatar - Ham.
13. 4. 2012 16:08
Krásná.
Je velmi dobře, že se nesnaží pokračovat v nesportovních předohrabech a volí ideální koncepci s motorem před zadní nápravou. Pokud se podaří udržet nízkou hmotnost i v sérii tak jednoznačně velmi kvalitní sporťáček. Myslím, že s tímto se dá prorazit jak v Evropě tak v US. Teď jen dodržet sliby a začít presto vyrábět.