Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MX-5 (2013): Čtvrtá generace – lehčí a s Wankelem!

Ondřej Láník
Diskuze (51)
V Japonsku se připravuje zcela nová Miata.

S první generací z roku 1989, na kterou navazovaly všechny další Mazdy MX-5, nebude mít ta čtvrtá prakticky téměř nic společného.

Design vychází ze stylu konceptu Shinari, který se objeví i na připravované nové generaci šestky.

S dalšími novinkami z Hirošimy bude mít nový roadster společný cíl dosažení výrazně nižší pohotovostní hmotnosti než měl jeho přímý předchůdce. Konkrétně by se mělo počítadlo na váze zastavit na méně než 1000 kg!

Zásadní proměna se chystá na poli pohonu. Klasické uspořádání zůstane zachováno, ale pod kapotou bude zbrusu nový Wankel s výkonem kolem 200 koní.

Vývoj roadsteru běží paralelně s nástupcem kupé RX-8. Mazda počítá s tím, že čtvrtá MX-5 bude v nabídce s plátěnou i pevnou skládací střechou.

Ondřej Láník
Diskuze (51)
7. 12. 2012 14:54
reakce
Nemyslíte, že Mazda ví co dělá? Osobně jsem měl tu čest jezdit NBFL a v současnosti vlastním NC. Jízda s oblouhou nad hlavou se nedá s ničím srovnávat. A k tomu nepotřebujete stovky hp pod kapotou, těch 118 kW s 2,0 l motorem opravdu stačí, zvláště, když je motor točivý a nebrání se vytáčení do omezovače. Hravost MX-5tek je nepřekonatelná. Právem je Mazda MX-5 nejlepším roadsterem v historii a prodalo se jí již skoro mil kusů. Poučte mne, který z jiných věhlasných výrobců automobilů to dokázal s takovým "nepraktickým" autem.
Novými technologiemi SkyActive se Mazda zase dostává do popředí, objevila se zase v černých číslech a ne nadarmo se na novou CX-5 v naftě čeká cca půl roku resp. cca 3 měsíce v benzínu. Je o ní celosvětově obrovský zájem. Doporučuji si nejdříve v tomto autíčku povozit zadek a pak učinit neukvapené názory na technologickou a technickou vyspělost "japonců". WV může jen tiše závidět.....
2. 2. 2012 11:46
Re: super
Roadster ma uvedenych 1075, je mozne, ze se jim podari par kilo shodit, ale o vic jak 70kg pochybuju. To by museli pouzit lepsi = drazzsi materialy a tudiz zvednout cenu. Ja tipuju porad pod tech 1200 kg (tedy presneji mezi 1100 - 1200kg).
2. 2. 2012 11:35
Re: super
Asi jsi mne nepochopil - ja nekritizuju ten motor jako takovy, ale jeho pouziti v RX8. Mit to auto normalni motor (treba z Mazdy 3 MPS a ktomu ten Wankel jako alternativu pre sialenych), tak nebudou stihat vyrabet. Jenze s Wankelem to nikdo nechce a ojetiny jsou za par kacek - proc asi?
MX5 se prodava velmi dobre a pokud jedinym motorem v dalsi generaci bude Wankel, tak ty prodeje drasticky spadnou.
Avatar - Mojito (s Feferonkou)(RSKa)
Re: super
dinar - až uvidím ty ,,odlehčené,,modely Mazdy nebo někoho jiného, tak uvěřím,ale fandím jim.Už tady bylo pár plků,jak bude určitý model lehký a skutek,utek.
Že by zrovna Nissan sbíral kytičky.....Automobilky jdou různými směry,hybridům vůbec nefandím,elektrice taky ne a CR-Z,které jsi uvedl, mě zrovna např.vůbec neoslovilo.Hold čas ukáže,ale já se na budoucnost vůbec netěším a raději si pořídím něco staršího,co funguje a má to pro mě jakousi ,,auru,,.
1. 2. 2012 19:30
Re: konecne...
jj pěkná práce ;-)