Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda oslavuje 40 let s rotačním motorem speciálním vydáním modelu RX-8

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (20)
Japonská automobilka v letošním roce oslavuje 40 let od představení svého prvního vozu s rotačním motorem, kterým se v roce 1967 stala Mazda Cosmo Sports 110S. Na oslavu tohoto výročí Mazda připravila sérii 200 upravených vozů modelu RX-8.

Výroční Mazda RX8 'Rotary Engine 40th Anniversary' bude vycházet z modelů určených pro domácí trh, kde je nabízeno provedení s šestistupňovou manuální převodovkou a šestistupňovou automatickou převodovkou. Tento speciální model bude vyroben v omezené sérii 200 kusů a v prodeji bude pouze v Japonsku za cenu 3.150.000 japonských jenů (zhruba 540 000,-Kč) včetně spotřební daně.

Všech 200 vozů má být v bílém laku Marble White s označením, že se jedná o výroční model. Od běžných RX-8 se jejich exteriér bude odlišovat použitím pololeských chromovaných rámečků předních i zadních světlometů, předními mlhovými světlomety zabarvenými do modra a osmnáctipalcovými litými koly obutými do pneumatik o rozměru 225/45R18.

Interiér je čalouněn kombinací kůže a alcantary. Přední sedadla jsou nastavitelní v osmi směrech s elektricky ovládanou bederní opěrkou. Volant a ruční brzda jsou obšity kůži stejně jako řadící páka. Pedály výroční verze jsou hliníkové. Na čelním skle, bočních oknech a vnějších zrcátkách je vrstva látky odpuzující vodu. V základní výbavě výročního modelu je také bezklíčový vstup a startování vozů.

V motoru došlo k úpravám, které mají přispět k jeho hladkému chodu, na čemž mají největší zásluhu nově vyvážené rotační písty. V motorovém prostoru je nový kryt pohonné jednotky.

Pro podvozek výroční Mazdy RX-8 byly navrženy speciální tlumiče společnosti Bilstein, které mají cestujícím nabídnout dostatek komfortu a příčné nosníky předních závěsů jsou vyplněny polyuretanovou pěnou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (20)
Avatar - skejpa
10. 8. 2007 02:13
Re: Cena ?????
nejlepsi by bbylo oboje levny :D
9. 8. 2007 21:46
Re: Cena ?????
:-) :-) :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
9. 8. 2007 19:26
Re: Cena ?????
Radší dražší auta a levnější pozemky, než naopak.
Avatar - Pekelná Micinka
9. 8. 2007 17:30
Nesplněný sen
Určitě snili, že se Wankelův motor stane hitem a jím vybavená auta trhnou prodejní žebříčky. Bohužel nikoliv. RX-8 to rozhodně nedokázala, stejně jako její předchůdkyně. Možná by stálo za to zvážit, zda by se neměl objevit třeba v nové M6 nebo ve spojení s elektromotory v nějakém s nových hybridních vozů.