Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda a Toyota chtějí rozšířit spolupráci

David Bureš
Diskuze (41)
Sdílením techniky chtějí obě japonské automobilky ušetřit na vývoji úspornějších aut splňujících přísnější emisní normy.

Mazda a Toyota plánují rozšířit svoji spolupráci o sdílení další techniky. O jednáních mezi oběma japonskými výrobci na toto téma informovala zpravodajská agentura Reuters s odvoláním na zdroje seznámené s daným jednáním.

Obě automobilky mají té druhé poskytnout techniku, na kterou se zaměřují. Zatímco Toyota chce s Mazdou sdílet palivové články, které se objevily v modelu Mirai, Mazda dodá úsporné motory (zážehové i vznětové) známé pod označením SkyActiv.

Toyota na začátku roku uvedla, že patenty z oblasti vodíkových automobilů zpřístupní k volnému použití, aby tímto krokem urychlila vývoj těchto vozů. Toyota však může Mazdě nabídnout nejen patenty, ale také své zkušenosti s výrobou takových aut, vždyť Mirai se má stát prvním globálním osobním vozem s pohonem na vodík.

Pro Mazdu má pak spolupráce s Toyotou smysl v tom, že jakožto menší výrobce nemá takové finanční zdroje na vývoj moderní techniky. Mazda si chtěla vodíkové články vyvinout sama, sdílením techniky s Toyotou ale výrazně ušetří.

Představitelé obou značek zatím své plány na rozšíření spolupráce oficiálně nekomentovali. Japonský ekonomický deník Nikkei však tvrdí, že obě společnosti chtějí dospět k dohodě již v blízké době.

Toyota a Mazda spolupracují už v současnosti. Mazda nyní může používat hybridní techniku Toyoty, na domácím japonském trhu prodává od loňského roku model 3 Hybrid. Na oplátku zase Mazda začíná vyrábět ve své mexické továrně malý sedan Scion iA, což je přeznačkovaná Mazda 2 sedan s logy značky, kterou Toyota cílí na mladé americké zákazníky.

David Bureš
Diskuze (41)
13. 5. 2015 22:18
Re: parada
Skyactiv-drive automaty s hdm jsou Mazda vyrobky, vyrabene v Hirosime a v tovarne v Thajsku (Phuket)... Jsou to ciste Mazda agregaty.
13. 5. 2015 13:30
Re: parada
Naposledy, když jsem se koukal, tak měl marži něco přes 18 %. To je u tebe směšně nízká? Jako není to 50 %, jak to umělo Porsche, ale směšná?
Avatar - _Karel_
13. 5. 2015 11:43
Re: parada
Já četl už několikrát, že HDM v novým mazdách je vlastní.
Avatar - lejbl
13. 5. 2015 10:26
Re: Tak BMW alebo Mazda?
carbon
13. 5. 2015 08:16
Re: parada
Proc by mela Mazda "smysluplne vylepsovat existujici overenou techniku jako HDM automaty", kdyz zadne automaticke prevodovky nevyrabi? :-!