Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren 570S GT4 odhalen a 570S Sprint potvrzen

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
McLaren Automotive rozšiřuje svou Sport Series o závodní model 570S GT4 a zároveň potvrzuje uvedení okruhové verze 570S Sprint.

McLaren Automotive představuje model 570S GT4, který je výsledkem spolupráce divize McLaren GT se společností CRS GT Limited, specialistou na závody GT. Novinka již svým označením dává jasně najevo, že je připravena pro třídu GT4.

Prvním týmem, který tento nový závodní McLaren postaví na start, je Black Bull Ecurie Ecosse, v jehož barvách má 570S GT4 absolvovat kompletní letošní sezónu British GT Championship.

McLaren 570S GT4 vychází ze sériového modelu 570S a podle automobilky je první vozem třídy GT4, jehož základem je monokok z uhlíkových vláken, který doplňují hliníkové rámy vpředu a vzadu. Povrchové panely karoserie jsou pak z uhlíkových vláken a hliníku.

Vzhledově se 570S GT4 od výchozího modelu odlišuje vedle válečného malování i sadou aerodynamických úprav v podobě nového předního spoileru, přepracované podlahy a stavitelného zadního spoileru.

Upraven je i podvozek s tlumiči Penske stavitelnými ve dvou úrovních, závodními pružinami a centrální maticí uchycenými 18-palcovými koly OZ z hořčíkové slitiny, obutými do pneumatik Pirelli.

Samozřejmostí pro závodní kupé s celkovou délkou 4606 mm, šířkou 2095 mm, výškou 1179 mm a rozvorem náprav 2674 mm je ochranná klec v interiéru, hasicí systém a rychloodpojení elektrických systémů.

McLaren 570S GT4 má před zadní nápravou uložen dvojicí turbodmychadel přeplňovaný osmiválec M838TE o objemu 3,8 l ve spojení se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Automobilka prozatím neuvádí výkon, ale s ohledem na pravidla třídy GT4 se očekává, že se bude pohybovat okolo 294 kW (400 k).

McLaren Automotive spolu s podobou a prvními informacemi o technice modelu 570S GT4 zveřejnil i jeho cenu. Ta je stanovena na 159.900 britských liber (zhruba 5.550.000 Kč).

Spolu s odhalením nového závodního McLarenu automobilka oficiálně potvrdila, že v příštích týdnech máme očekávat odhalení modelu 570S Sprint. Ten má být rovněž určen pouze pro použití na závodních okruzích, ale jeho technika nemá být nijak omezována předpisy pro určitou závodní třídu.

McLaren 570S Sprint má být podle automobilky ideální pro soukromé tréninkové dny na závodním okruhu, ale jeho majitelé jej budou moci upravit podle regulí třídy GT4.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)