Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren odhaluje detaily modelu Speedtail. Hyper GT v lecčems připomene legendární F1

David Bureš
Diskuze (0)
Novinka z Wokingu s uprostřed umístěným volantem bude hybridem s výkonem přesahujícím 1.000 koní.

McLaren do roku 2025 chystá představit 18 zcela nových nebo modernizovaných modelů. A tento strategický plán odstartuje ve velkém stylu. Ještě tento měsíc, konkrétně 26. října, v Londýně odhalí model Speedtail, který v lecčems připomene nejslavnější dílo značky, McLaren F1.

Automobil bude postaven ve 106 exemplářích jako F1 a stejně jako legendární supersport využije atypickou koncepci se sedadlem řidiče uprostřed a dvěma sedadly po stranách.

A bude také pěkně rychlý, McLaren slibuje maximální rychlost přesahující 391 km/h, tedy rekord, který v roce 1998 stanovil právě model F1. Maximálku McLaren ještě potvrdí, při premiéře, zatím pouze tvrdí, že půjde o nejrychlejší sériové auto v jeho historii.

S tím ale podobnosti s F1 končí. Speedtail nebude chtít být tím ultimátním, co nejlehčím supersportem, od toho je tu jeho sourozenec z vrcholné řady značky Ultimate Series, McLaren Senna. Sama automobilka o Speedtailu hovoří jako hyper GT, lze si ho tak spíše představit jako konkurenta pro Bugatti Chiron než Koenigsegg Regera.

Jiná bude také technika v útrobách, jestliže McLaren F1 se spoléhal na atmosférický dvanáctiválec od BMW o výkonu 461 kW (627 koní), McLaren Speedtail bude hybridem, kombinujícím zřejmě dvakrát přeplňovaný čtyřlitrový osmiválec s elektromotorem, jehož výkon přesáhne 735 kW (1.000 koní).

Design auta s interním označením BP23 bude podle McLarenu futuristický a vysoce efektivní, v tomto ohledu tedy zřejmě F1 také moc evokovat nebude. Těšit se však můžeme na moderní materiály, které umožní doslova neomezené možnosti personalizace vzhledu. Každý ze zákazníků si totiž navrhne Speedtail podle svého.

Výroba McLarenu Speedtail bude zahájena v příštím roce. Jestli vás nabídka zaujala, věřte, že třímístné hyper GT je už dávno vyprodáno.

David Bureš
Diskuze (0)