Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Actros: Limitovaná edice k 20. výročí

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz Actros se představil v roce 1995 a od roku následujícího, kdy byla jeho první generace uvedena na trh je vlajkovou lodí v nabídce nákladních vozidel své značky.

Za uplynulých dvacet let dodala automobilka svým zákazníkům přes milion modelů všech generací a letos oslavuje 20.výročí této modelové řady za pomoci speciální limitované série dvou stovek vozidel.

Ve své aktuální podobě měl Actros premiéru v červnu roku 2011 a s pěti druhy střech, dvěma šířkami a výběrem různých výšek nabídl celkem jedenáct variant kabiny. Pohon pak zajistily přeplňované vznětové řadové šestiválce o objemu 7,7 l, 10,7 l, 12,8 l a 15,7 l s výkony od 175 do 460 kW (238 do 625 k).

Design Actrosu má působit výrazně, trvanlivě a dynamicky. Při čelním pohledu na sebe hlavní pozornost strhne maska chladiče. Kolem ní jsou seskupeny podobně jako u osobních automobilů značky Mercedes-Benz všechny hlavní prvky.

Mercedes-Benz Actros je držitelem titulu International Truck of the Year 2012 a získal rovněž ocenění red dot design award 2012, jímž se může pochlubit i Actros z roku 1998.

Mercedes-Benz Actros: Nová generace představena

Mercedes-Benz Actros v limitované edici k 20. výročí své modelové řady nabídne již ve standardu řadu prvků zvyšujících atraktivitu jeho zevnějšku. Patří k nim především chromované lamely masky chladiče, několik doplňků z nerezové oceli a bi-xenonové světlomety. Na přání zákazníka mohou být maska chladiče a kryty vnějších zpětných zrcátek v barvě karoserie.

Při vstupu do kabiny je řidič na schůdcích uvítán osvětlenými lištami s logy výroční edice i jménem Actros. Další světelnou hru pak představuje rám kolem střešního okna, který tvoří 138 LED, umožňujících pouhým stiskem jediného tlačítka změnu jejich odstínu.

Standardem jsou velurové koberečky a kožené čalounění. Nechybí automatická klimatizace, lednice, audio systém a navigační systém s velkou obrazovkou. Fyzičku řidiči pak může pomoci udržovat sada pojmenovaná TopFit Set, umožňující protažení i posílení nejvíce namáhaných části řidičova těla.

Součástí výroční edice bude i rozsáhlá bezpečnostní výbava, zahrnující systémy Active Brake Assist 3, Proximity Control Assist, Sideguard Assist, Lane Assistant, Attention Assist a airbag řidiče.

Špičkové výkony a maximální ekonomickou efektivitu má nejen vozidlům z výroční edice poskytovat nová pohonná jednotka, která má být prezentována na letošním podzimním IAA užitkových vozidel v Hannoveru. Standardem bude navíc i prediktivní tempomat.

Základem pro vozidla z výroční edice je tahač návěsů Actros s konfigurací podvozku 4x2 v kombinaci s kabinou GigaSpace nebo BigSpace a všemi dostupnými verzemi nového motoru.

Mercedes-Benz začne přijímat závazné objednávky na tyto tahače v září a výroba vozů z výroční edice se má rozběhnout v listopadu letošního roku. Zákazníci, kteří si toto výjimečné provedení objednají pak nemají na svůj Actros čekat příliš dlouhou, protože má vzniknout pouze 200 vozů.

Vozidla z limitované edice doplnil Mercedes-Benz ve své galerii i o trojici zástupců předchozích generací.

Nejstarší z nich je bílý tahač s černou maskou chladiče, zastupující vozidla nabízená od roku 1996 a vybavený motorem Euro III o objemu 11,95 litru s výkonem 315 kW. Následuje červený tahač, který představuje vozidla vyráběná od roku 2003, jehož 11,95-litrovým motor Euro V má výkon 335 kW. Modrý tahač pak pochází z roku 2008 a jeho motor má stejný objem jako u předchozích dvou a rovněž splňuje Euro V, ale disponuje výkonem 350 kW.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)