Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Antos: Nová modelová řada odhalena

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Automobilka Mercedes-Benz rozšiřuje svou nabídku nákladních vozidel a představuje nový těžký nákladní automobil pro krátké tratě.

Mercedes-Benz o přípravě zcela nové modelové řady nákladních automobilů pojmenované Antos informoval prostřednictvím krátké tiskové zprávy a několika skic na jaře letošního roku.

V první polovině července automobilka zveřejnila nové informace a první fotografie. Světová výstavní premiéra, při níž se Mercedes-Benz Antos představí veřejnosti, se odehraje v září na veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru.

Podle automobilky představuje Antos první řadu těžkých nákladních vozidel nad 18 t vyvinutých přímo pro krátké tratě. Využíván má být především při rozvozu potravin a dalšího zboží do velkých supermarketů a jejich skladů.

Mercedes-Benz Antos se svou technikou i designem přibližuje k nové generaci řady Actros, představené v loňském roce. Zároveň ovšem nabídne vlastní charakter a jeho 2,30 metru široká kabina připravená pro krátké vzdálenosti bude k dispozici v krátkém provedení S nebo střední verzi M. Obě mají nabízet snadný přístup a propracovanou ergonomii. Kabiny Mercedesu Antos ponesou označení ClassicSpace S, CompactSpace M a ClassicSpace M.

Nová širší a pevnější konstrukce šasi byla optimalizována pro využití v oblasti těžké přepravy. Stejně jako u nového Actrosu se rozchod kol zvětšil o 90 mm na 834 mm. Modelová řada Antos má nabídnout celkem 67 různých délek rozvorů náprav v rozmezí od 2650 mm do 6700 mm.

Pro ekonomickou přepravu v sektorech, kde hraje hlavní roli užitečné zatížení a výška šasi jsou určeny verze Antos Loader a Antos Volumer. První jmenovaný může představovat na svou kategorii lehké vozidly, kdy může nezatížený tahač s konfigurací náprav 4x2 vážit méně než 6000 kg. Druhá jmenovaná verze je zaměřena na objem nákladového prostoru a poskytuje výšku ložné plochy až tři metry a to jak u plošinového vozidla, tak u tahače návěsu.

K pohonu Mercedesů Antos poslouží nové motory Euro VI, jejichž výroba se rozběhla v Mannheimu letos na jaře. Přeplňované vznětové řadové šestiválce o objemech 7,7 l, 10,7 a 12,8 nabídnou celkem 13 výkonových verzí od 175 kW (238 k) do 375 kW (510 k) s nejvyšší hodnotou točivého momentu od 1000 do 2500 Nm.

Kromě čtyř dvanáctistupňových převodovek a šestnáctistupňové jednotky je k dispozici i osmistupňová převodovka, která se díky nízké hmotnosti a kompaktnímu designu hodí zejména do sektorů, kde hraje klíčovou roli vysoká užitečná hmotnost.Pro zvýšení komfortu řidiče jsou všechny modely Antos standardně vybaveny automatizovaným řazením Mercedes PowerShift 3.

Na zvýšení bezpečnosti se podílí řada aktivních a pasivních asistenčních systémů v čele s Active Brake Assist. K dispozici bude i systém Attention Assist, který má zvyšovat bezpečnost tak, že monitoruje chování řidiče při řízení a v případě, že detekuje známky únavy nebo nepozornosti, vyšle k řidiči vizuální a zvukové varování a navrhne mu přestávku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)