Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz SLK: První oficiální fotografie

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz oficiálně představuje třetí generaci kupé-roadsteru SLK. Bohužel vůz zůstává důkladně zamaskován.

Mercedes-Benz plánuje světovou premiéru třetí generace modelu SLK na příští rok. S největší pravděpodobností se odhalení dvoumístného kupé-roadsteru dočkáme na autosalonu v Ženevě. Než k němu dojde, nabídne nám automobilka několik sérií fotografií s více či méně zahalenými vozy.

Automobilka zveřejnila fotografie z testování v Údolí smrti. Nový SLK je na nich důkladně zamaskován a hraje prozatím vedlejší roli v tiskové zprávě popisující testování nové střechy Magic Sky Control. I přesto je z fotografií jasně patrné, že si i třetí generace kupé roadsteru zachová klasické proporce s dlouhou přídí, kabinou těsně před zadní nápravou a krátkou zádí. Hranaté plastové kryty přídě nejasně naznačují, že design SLK bude navazovat na SLS AMG a druhou generaci CLS.

Hlavní pozornost tiskových materiálů automobilky je prozatím zaměřena na novou střechu Magic Sky Control, kterou bude jako první sériový Mercedes-Benz vybaven právě SLK. Tento prvek se dosud v masové výrobě neobjevil a koncern Daimler si jeho funkční princip vyzkoušel u prosklené střechy v Maybachu a na studii Mercedes-Benz Shooting Brake.

Z uživatelského hlediska je Magic Sky Control jednoduché zařízení – po stisknutí tlačítka se tmavá střecha přemění v průhlednou. Tato funkce využívá fyzikálního principu deskových kondenzátorů. Pokud jimi prochází elektrický proud, rozestoupí se částice zatmavující sklo. Střecha se tím zprůhlední a může prosvětlit interiér. Po přerušení dodávky elektřiny se částice díky gravitaci rovnoměrně rozmístí po celé ploše skla a střechu opět zatmaví. Střecha kromě toho tepelně izoluje a brání průchodu ultrafialového a infračerveného záření.

Veškeré ovládací prvky tohoto zařízení včetně spínače jsou integrovány do přední části střechy.

Mercedes-Benz střechu Magic Sky Control důkladně otestoval ve svých vývojových prototypech, s nimiž zamířil i do Údolí smrti v USA. Tam se letní teploty pravidelně šplhají přes 50 stupňů Celsia ve stínu. Při testech byly prototypy s průhlednou střechou ponechány čtyři hodiny na slunci a následně byla střecha přepnuta do neprůhledného režimu. Termální snímky následně předvedly, že teploty v oblasti hlav posádky se snížily.

Testy prokázaly, že novinka pomáhá udržovat v interiéru nižší teplotu a například loketní opěrka byla o 10° Celsia chladnější než při použití konvečního zeleně zabarveného zasklení.

Pomocí pyranometru, který měří intenzitu slunečního záření, bylo zjištěno, že v Údolí smrti je při otevřené střeše v interiéru SLK míra slunečního záření 1000 až 1100 W na m2. S transparentní skleněnou střechou klesne až na 200 W, a když se střecha Magic Sky Control přepne do neprůhledného režimu spadne na 40 až 50 W.

Magic Sky Control bude součástí příplatkové výbavy a Mercedes-Benz uvádí, že cena této střechy bude nižší než 2000 Euro (zhruba 49.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)