Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Sprinter: Crosswind Assist proti bočnímu větru (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz Sprinter je první dodávkou, v jejíž výbavě je standardně asistent pro boční vítr pojmenovaný Crosswind Assist.

Na jaře loňského roku představil Mercedes-Benz modelovou řadu Sprinter přepracovaným designem, širokou nabídkou nových bezpečnostních systémů a motory, splňujícími emisní normu Euro VI.

V případě asistenčních systémů, přispívajících ke zvýšení bezpečnosti jízdy, je stále jednou z nejzásadnějších novinek Crosswind Assist, který pomáhá řidiči udržet stopu vozidla v silném, nárazovém bočním větru pomocí automatického brzdění.

Crosswind Assist pomocí snímačů systému ESP včas zjistí silné poryvy bočního větru. Od rychlosti 80 km/h upravuje směr jízdy vozidla pomocí automatického brzdění kol na návětrné straně. To asistentu pro boční vítr Crosswind Assist umožňuje bránit možným nevhodným reakcím a zvyšuje u řidiče pocit bezpečí.

Senzory snímají nápory větru a aktivují systém pomocného brzdění, který zabrání vytlačení vozidla mimo jízdní pruh. Přibrzdí se kola na straně vozidla čelící náporu větru, v závislosti na konkrétní situaci. Brzdná síla závisí na síle bočního větru. Výsledkem je tzv. „změna kurzu“, což je otáčivý pohyb vozidla proti směru větru, omezující vytlačování vozidla z jízdního pruhu.

Od letošního června je Crosswind Assist standardem pro skříňové dodávky a mikrobusy s celkovou povolenou hmotností 3,0 t, krátkým rozvorem a vysokou střechou. Totéž platí pro verze s pohonem všech kol s celkovou hmotností 3,5 t a také pro podvozek s kabinou připravený pro nejrůznější nástavby od valníku až po skříň.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)