Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MG TF skončil, chystá se nástupce

Diskuze (0)

MG TF, malý roadster s motorem uprostřed, odchází po 16 letech do automobilového důchodu. MG ale tento segment nevyklízí definitivně.

Roadster MG F/TF je na trhu 16 let (včetně vynucené dvouleté přestávky). Díky atraktivnímu designu a uspořádání pohonu s motorem před zadní nápravou si tento model získal okamžitě velkou oblibu, samozřejmě především doma ve Velké Británii.

Právě tyto ingredience společně s existencí jediného myslitelného konkurenta – Mazdy MX-5 – zajistily dvoudveřovému MG dlouhověkost.

První generace s označením MG F, která se vyznačuje kulatými světly, se vyráběla v letech 1995 až 2002. Verze MG TF dostala přepracovaný podvozek, o 20 % tužší karoserii a nový design, rozeznatelný podle kapkovitých světel. V Anglii se vyráběla do roku 2005, po krachu MG Rover se produkce přesunula od roku 2007 do Číny. V anglické továrně Longbridge byly vyrobeny v letech 2009 a 2010 dvě série, poptávka ale nebyla natolik silná, aby udržela pravidelnou výrobu.

Roadstery ale ke značce MG neodmyslitelně patří už 70 let. Automobilka proto již pracuje na nástupci – alespoň to v rozhovoru pro britský magazín Autocar tvrdí marketingový ředitel MG.

Vývoj je ale zatím na samotném počátku. V zájmu dosažení úspor nový model využije platformu z chystaných modelů MG3 (malé městské auto) nebo MG5 (hatchback nižší střední třídy). Výsledkem může být i vůz s pohonem všech kol, konstruktéři MG ale budou v prvé řadě usilovat o adaptaci těchto platforem pro podélné uložení motoru vpředu nebo příčné u zadní nápravy, jako je tomu v MG TF.

Mezitím automobilka chystá rozšíření portfolia o nové konvenční modely. Stávající jediný sedan a liftback MG6 mají doplnit již zmíněné MG3 a MG5. Automobilka také zvažuje, zda ve Velké Británii nabídne novou verzi MG7, tzn. už několikátý facelift Roveru 75.

Diskuze (0)