Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini poodhaluje nový elektromobil. Má uzavřenou mřížku a zvláštní kola

Stanislav Kolman
Diskuze (0)
Příští rok dorazí na trh nový elektrický vůz značky Mini. Podrobnosti zatím drží pod pokličkou, nějaké detaily už nám ale prozradila.

Když se řekne elektrické Mini, určitě si vybavíte pilotní projekt automobilky s názvem Mini E. Zní to skoro neuvěřitelně, ale od počátku realizace tohoto vozu uplynulo již deset let. A sériového nástupce se vůz dočká v roce příštím, kdy Mini chystá premiéru svého nového elektromobilu. Název zatím zůstává tajemstvím, spokojit se musíme s několika zajímavostmi.

Po internetu již koluje několik špionážních snímků, ke kterým nyní Mini přidalo dva oficiální. Nečekejte však žádné převratné odhalení, jde spíše o šponování zvídavých fanoušků. První snímek ukazuje, že auto bude mít zcela zaslepenou přední masku, obdobně jako řada dalších elektrických konkurentů.

Extravagantní kreace pak ukazuje bližší pohled na kola. Pokud vám někdy obutí nejnovějšího Citroënu C3 přišlo hodně ujeté, podívejte se na snímek z dílny Mini. Uvnitř jednoho kola je čtveřice obdélníků, které navíc ani nejsou pravidelné. Jeden z nich je taktéž zaslepen a protažen až do loga automobilky uprostřed. Oba ukázané prvky doprovází svítivě žluté proužky.

„Tyto počáteční náčrty pro plně elektrické Mini představují vizi autentického designu, který vytváří most mezi historií značky a elektrickou budoucností,“ uvedl šéfdesignér Oliver Heilmer. Zároveň dodal, že elektrický pohon neubere z emocí a jízdní zábavy, kterou vozy Mini poskytují.

Technické podrobnosti zatím zůstávají tajemstvím, ale lze předpokládat, že elektrické Mini dostane poupravený pohon konceptu BMW iX3. Ten obdržel akumulátory s kapacitou 70 kWh a elektromotor poskytující výkon 201 kW (270 k). Vzhledem ke kompaktnějším rozměrům ale předpokládáme, že baterie v útrobách nového Mini budou o něco menší.

Závěrem dodejme, že oficiálního odhalení vozu se nedočkáme dříve než za několik měsíců. Vstup na automobilové trhy by se měl stihnout v průběhu příštího roku.

Stanislav Kolman
Diskuze (0)