Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi i-MiEV: Dojezd v Maďarsku 219,5 km (video)

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Jak lze s mini-elektromobilem urazit 220 km? Bez klimatizace a s občasným vypnutím ventilátoru.

Tým novinářů z automobilového magazínu Autó Pult vytvořil s elektromobilem Mitsubishi i-MiEV nový neoficiální rekord, když ujeli 219,5 km na jedno nabití v běžném provozu a běžných podmínkách.

Novináři vyrazili 17. června 2011 v 11:00 ze sídla společnosti Mitsubishi Motors v Maďarsku ve standardním sériovém vozidle Mitsubishi i-MiEV na elektrický pohon, na němž bylo předtím najeto 1 700 km. Testované vozidlo nebylo před testovací jízdou nijak upraveno, s výjimkou úplného dobití baterie a zvýšení tlaku vzduchu v pneumatikách z výrobcem předepsaných 2,5 bar na 2,8 bar.

V průběhu experimentu seděly ve vozidle dvě osoby a v zavazadlovém prostoru byla umístěna zavazadla o hmotnosti cca 200 kg. Malé elektrické Mitsubishi bylo dle zákona vybaveno povinnou výbavou pro provoz na pozemních komunikacích.

Posádka dojela v běžných cestovních podmínkách až k svému plánovanému cíli, kterým bylo jezero Balaton (Balatonmáriafürdő). V průběhu jízdy posádka nezapínala klimatizaci a občas zastavila ventilaci. Cesta z Budapešti na Balaton měřila 187 km a průměrná dosahovaná rychlost byla 50 km/h. V průběhu jízdy se navíc posádka dostala do dopravní zácpy a projela přes množství menších měst a vesnic. Trasa vedla po rovné nesvažující se cestě a bez silnějšího větru.

Po dosažení stanoveného cíle pokračovala posádka ještě dalších 13 km v jízdě podél jezera Balaton. Až poté začaly varovné kontrolky signalizovat pokles elektrické energie v baterii. Posádka však byla schopna díky opatrné jízdě průměrnou rychlostí 20 km/h urazit ještě dalších 20 km. Až poté se počítadlo ujetých kilometrů úplně zastavilo na hodnotě 219,5 km, což znamenalo úplné vybití baterie.

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Avatar - twistedTSD
21. 7. 2011 23:15
Re: Dojazd
Zrovna dnes jsem po dlouhém ježdění po dálnici, mimo město i město (ale to nejméně) zjistil průměrnou rychlost 60 km/h. :-)
20. 7. 2011 12:53
Re: Dojazd
Já auto používám denně k dojíždění do práce, jezdím na víkendy ven z města (dálnice) a na služební cesty. Průměr je cca 53 km/h :-)
Avatar - Slavek-TDM
20. 7. 2011 10:59
Re: Dojazd
Schvalne se zkus podivat, kolik mas mimo dalnici a pres mesto prumernou rychlost. Odhaduju kolem 60ti kmh. Pokud poskakovali nejakou dobu v zacpe, je 50 naprosto standardni prumer... Ve meste a pro primestsky provoz maji elektromobily urcite smysl uz ted.