Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi předvede v Paříži hybridní Outlander se spotřebou 1,9 l/100 km

David Bureš
Diskuze (25)
Hybridní Outlander je postaven na základech třetí generace tohoto SUV, která se v Česku začne prodávat na podzim.

Mitsubishi na podzimním pařížském autosalonu představí Outlander PHEV, hybridní verzi tohoto SUV. Čtyři písmena v názvu jsou zkratkou pro Plug-in Hybrid EV. Automobilka o nové, třetí generaci Outlanderu tvrdí, že už začátku byla vyvíjena tak, aby se mohla stát i vozem s hybridním pohonem.

Automobilka nezveřejnila, jaký spalovací motor bude v Outlanderu PHEV spolupracovat s elektromotorem. Jisté ale je, že se bude jednat o zážehový agregát. Ten dle slov japonského výrobce má v globálním měřítku větší šanci mezi zákazníky než vznětový motor.

Nabídka motorů pro standardní Outlander bude v Evropě zahrnovat benzinový 2,0 MIVEC (110 kW) spojený s pětistupňovým manuálem či CVT a dieselový 2,2 DI-D MIVEC (110 kW) se šestistupňovou přímo řazenou převodovkou, nebo klasickým šestistupňovým automatem.

Plug-in hybrid Outlander PHEV bude disponovat permanentním elektrickým pohonem všech kol, což je ryze atypické řešení. Mitsubishi při vývoji auta zúročilo své dlouholeté zkušenosti v oblasti pohonu 4x4.

Díky kombinaci zážehového agregátu s dvěma elektromotory bude řidič moci zvolit jeden ze tří jízdních režimů. V případě režimu Pure (Čistý) jsou poháněna všechna čtyři kola pomocí dvou elektromotorů vpředu a vzadu. V režimu Series jsou rovněž poháněna všechna kola, spalovací agregát pak slouží jako generátor elektrické energie. Posledním režimem je Parallel. Opět jsou poháněna všechna kola pomocí elektromotorů, síla spalovacího agregátu je pak ve vyšších rychlostech posílána na přední kola.

Automobil podle Mitsubishi ujede na jednu nádrž více než 800 kilometrů. Jeho emise CO2 se mají pohybovat pod hodnotou 50 g/km. Dle odhadu by se tak kombinovaná spotřeba paliva vozu mohla pohybovat okolo 1,9 litru na 100 km.

Třetí generace Outlanderu se spalovacím motorem se začne prodávat během letošního podzimu. Plug-in hybrid Outlander PHEV na evropský trh dorazí až v průběhu roku 2013.

Vedle Outlanderu ukáže Mitsubishi v Paříži i další modely. O nich automobilka zatím pouze tvrdí, že budou zaměřené na evropské zákazníky.

David Bureš
Diskuze (25)
22. 6. 2012 16:25
Re: Přání otcem myšlenky
presne tak. Napr ve Francii je velke procento jadra.
Co me ale zarazi je ze redakce Auto.cz tak nejak opomnela ze se dneska dostala oficialne do prodeje Tesla model S, tj. auto co stoji necela 2 mega, uvnitr je luxusni, ma dojezd 500km, nabiji se rychle(zalezi co ma kdo doma za pripojku), baterky co po 10ti letech budou jeste porad minimalne na 80% kapacity... Tady to mitsubishi je oproti tomu zpatecnik a presto je mu venovan obsahly clanek.
mrzi me ze se te tesle nevenuje pozornost je totiz tak jina, nema ani "prevodovku", motor ma 7 pohyblivych soucastek, ma 2 velke kufry. teoreticky proste neprekonatelny stroj na normalni jezdeni. Jo a ma 100ku za necelych 5s a max jede pres 200kmh.
Avatar - JDM
21. 6. 2012 19:32
Re: Přání otcem myšlenky
ale tohle je hybrid takže nejede jen na energii z fosílních paliv
21. 6. 2012 01:49
Z ho*na bič neupleteš
Na 2 litry benzínu taková těžká mrcha plná baterek nemůže ujet 100 km. Z fyzikálních důvodů nemožné. Z benzínu lze spálením získat určité maximální množství energie, které je zde ještě špatně využito. Motor pouze vyrobí elektřinu, která později roztočí elektromotory v kolech. To znamená nezanedbatelné ztráty při výrobě, transformaci, regulaci, přenosu a nakonec při použití v elektromotorech v kolech. Dalo by se tu argumentovat ještě hustotou energie v bateriích/hmotnost ve srovnání s hustotou energie ve fosilním palivu, ale asi to nemá cenu. Stejně jako se elektromobily prodávají s velkými lživými nápisy "zero emission", bude se toto prodávat s podobně lživou nálepkou 1,9 l/100 km a pracháči to budou kupovat aby se mohli chlubit, jak jim strašně záleží na ekologii. A potom to doma budou nabíjet až jim to bude vyhazovat jističe. Samozřejmě přes speciální zásuvku, která se prodává v rakousku a která zaručí, že ze zásuvky půjde jen elektřina vyrobená ekologicky, žádná šaize radioaktivní elektřina z atomovky...
20. 6. 2012 15:51
Re: mhq
nechci usporne auto zadarmo ;-\
co na to rict, mel sis koupit neco neosizeneho, treba LandCruisera. Aspon te muze hrat svedomi, ze ty penize co od tebe Mitsubishi cinkly do kasicky dobre nevynalozili. Tenhle hybridni zmetek zpusobi budoucim majitelum jeste 4x vic problemu nez tvuj Outlander.
20. 6. 2012 15:51
Re: Břežanská metodika
kurec, jeste chvili na tom popracuji a PHM budou v nadrzi podle brezanske metodiky pribyvat ;-)