Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Motocyklová VC Kataru 2017: Kvalifikace na první letošní Grand Prix byla zrušena

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Letošní sezóna GP silničních motocyklů nezačala nejšťastněji. Proti kvalifikaci na GP Kataru silničních motocyklů se postavilo počasí.

Příznivci silničních motorek se konečně dočkali. Poslední březnový víkend se rozjíždí nová sezóna mistrovství světa, a to tradičním atraktivním nočním závodem v katarském Losailu. Počasí se ovšem už včera totálně zbláznilo, dnes odpoledne navíc foukal silný vítr. Déšť na poušti? Občas se stane... Vody bylo opravdu více než dost, nemá se kam vsáknout... Kvalifikace měly původně dnes začít v 16:00 středoevropského času.

Nejprve však byly posunuty z bezpečnostních důvodů o dvě hodiny, po trati jezdily safety cary a vysoušeče, které odstraňovaly stojící vodu. V osmé zatáčce jí ovšem bylo stále hodně a zmíněný vítr na asfalt nanesl také pouštní písek. Velmi nebezpečná kombinace... Plánoval se dokonce jeden volný trénink třídy MotoGP navíc, ten byl ale nakonec zrušen. Po hodině začalo znovu pršet a v 18:15 našeho času přišla definitivní stopka Takže se neodjel ani poslední, čtvrtý půlhodinový trénink „premier class“. Co se dělo na okruhu ve čtvrtek a v pátek? Alespoň stručně...

MotoGP

Maverick Viñales již od čtvrtka ukazoval, že si jej tovární tým Yamahy nevybral jako náhradu za Jorgeho Lorenza náhodou. Vládl prvnímu a třetímu tréninku, ten druhý (jezdci jej absolvovali v pátek) patřil poněkud překvapivě Scottu Reddingovi na Ducati týmu Pramac. Karel Abraham, který se vrátil do MotoGP po roční pauze, se vždy vešel do patnáctky. Sam Lowes (Aprilia) si hned na začátku ustlal a jeho motorka, které se i na zemi stále držel, vytvořila nádhernou scenérii plnou jisker. Reddingovi se zase v poslední „session“ jeho italská mašina trochu rozpadla.

Jorgeho Lorenza nemusí mrzet, že jeho čas nestačil na postup do Top 10 a tudíž druhé kvalifikace.

Připomínám jen, že boj o pole position v MotoGP má jiný formát než méně prestižní kubatury. Z první čtvrthodinové části postupují do druhé patnáctiminutovky dva nejrychlejší k desítce, která byla nejúspěšnější právě v oněch úvodních třech trénincích. Ta nejprve odpočívá. Jenže dnes k žádným bojům nedošlo...

Moto2

Čtvrtečnímu odpoledni v Losailu kraloval v prostředních čtyřdobých šestistovkách Thomas Lüthi (Interwetten). Večer pak uzavřel nejlepším časem Francesco Bagnaia, který přestoupil o třídu výše a sedlá stroj týmu Valentina Rossiho. Včera byl nejrychlejší Franco Morbidelli (Marc VDS). Všichni používají rámy německého Kalexu, který ale letos ztratil v v kubatuře dominantní postavení, má jen zhruba dvě třetiny startovního pole. Motory jsou stále od Hondy, vzhledem k tomu, že sem letos vstoupil i tovární tým KTM, došlo k paradoxní situaci. Dokážete si představit, že by Ferrari ve formuli 1 dodával agregáty třeba Renault, případně Mercedes?

Moto3

Úvod víkendového programu třídy Moto3 přinesl nejvíce štěstí Philippu Öttlovi (KTM Südmetall Schedl GP Racing). O opaku může hovořit Argentinec Gabriel Rodrigo (KTM RBA BOÉ Racing Team). Upadl tak nešťastně, že si zlomil klíční kost. Třetí místo ve výsledkové listině mu bylo úplně k ničemu, protože jej zranění dále nepustilo. Druhý trénink ovládl Bo Bendsneyder (Red Bull KTM Ajo) a třetí patřil pro změnu Jorgemu Martínovi na Gresiniho hondě. Jakub Kornfeil, který letos jezdí ve stáji Peugeot MC Saxoprint na „lvem“ přeznačkované mahindře, se pohyboval od 17. do 23. příčky.

Jak budou jezdci zítra startovat? Nabízí se nejelegantnější řešení, postaví se na rošt podle kombinovaných časů ze všech tří tréninků, přičemž logicky platí ten nejrychlejší. Grid pro královskou MotoGP tedy vypadá následovně: z pole position vyjede Maverick Viñales, doprovodí jej Andrea Iannone, který přešel od Ducati k Suzuki. A jako třetí vyrazí obhájce titulu Marc Márquez (Honda). Valentino Rossi odstartuje desátý, Karel Abraham sedmnáctý. Moto2 dominovali muži Marca van der Strattena (Morbidelli před Álexem Márquezem), bronzový je Lüthi. A konečně Moto3 uvidí vpředu Martína, Öttla a navrátilce Romana Fenatiho (Honda Marinelli Rivacold Snipers). Kornfeilovi patří až 22. místo.

Foto: Václav Duška jr.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)