Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MPV VW Routan končí, přeznačkovaný Voyager nahradí SUV

David Bureš
Diskuze (23)
Volkswagen Routan se prodával od roku 2008. S jeho přímým nástupcem Volkswagen už nepočítá.

Automobilka Volkswagen definitivně přestala prodávat MPV Routan. Přeznačkovaná verze Chrysleru Voyager (známého též jako Town & Country) určená pro Severní Ameriku byla prodejním propadákem.

Wolfsburgská automobilka měla v plánu prodávat až 50.000 exemplářů Routanu ročně. Těchto prodejních čísel ale vůz nikdy nedosáhl. Za pět let prodeje si zákazníci pořídili pouze 57.683 kusů tohoto automobilu.

Routanu se nedařilo ani ve srovnání se svými dvojčaty. Během prvních osmi měsíců roku se na americkém trhu prodalo 1.230 Routanů, zatímco Chrysler za tuto dobu prodal 80.069 kusů Town & Country a Dodge 80.624 kusů Grand Caravanu. Routan je na tom na americkém trhu letos hůře i než sporťáky Porsche Cayman a Jaguar F-Type.

MPV s logy VW se nevyrábí už od loňského léta, odkdy automobilka doprodávala skladové zásoby tohoto vozu. Představitelé Volkswagenu se už dříve nechali slyšet, že některé kusy zůstanou v majetku automobilky a budou součástí flotily manažerských aut.

Volkswagen už s přímým nástupcem Routanu nepočítá, což je s ohledem na jeho prodejní neúspěch pochopitelné. Jeho místo v nabídce značky zaujme sedmimístné SUV vycházející z letošního konceptu CrossBlue. Od něj má být odvozen i model od Škody, zatím nazývaný Snowman.

Německá automobilka chce tímto krokem využít rostoucí poptávku po SUV, které jsou mezi zákazníky aktuálně oblíbenější než MPV. Volkswagen není v tomto ohledu jediným výrobcem, vždyť takový nový Renault Espace už také nebude MPV, ale crossoverem.

David Bureš
Diskuze (23)
Avatar - Barrichello
1. 10. 2013 19:43
Re: trosku som prekvapeny
pověst vw v usa je ovšem mizerná, projdi si statistiky J.D.power pár let nazpět a uvidíš >:D
1. 10. 2013 17:52
Re: trosku som prekvapeny
Ano, ale já jen říkám, že pověst VW není tak špatná v USA. Nezaobírám se prodeji a ohledně toho Routanu je to jako Dodge a Fiat Freemont. Na 99% shodná auta ale s odlišnými prodeji. Důvody známe ( nedostatek servisů, drobně odlišný interiér, lepší povědomí o značce, marketing, atd.)
1. 10. 2013 17:47
Re: trosku som prekvapeny
1. Hodnotit prodeje za jeden měsíc je velice krátkozraké.
2. V druhé tabulce vidíš reference lidí na značky, nikoliv však prodeje bože. Máš problém s pochopením textu? Narážel jsem na pověst VW v USA ne na prodeje.
Avatar - Ondore
1. 10. 2013 17:44
Re: trosku som prekvapeny
Hydrazine, neber to prosím ako osobný útok, ale ako si na tom s angličtinou? A aké máš osobné skúsenosti s USA?
Prvý link obsahuje staré údaje, pritom stačí zadať ich homepage www.GoodCarBadCar.net a tam nájdeš najnovšie údaje, napr. už je tam tabuľka za september / září do ktorej postupne dopĺňajú údaje. Ale ani v starých tabuľkách ani v tých nových nenájdeš to, čo si spomínal (aspoň ja to tam nevidím), VW sa opakovane pokúsilo o naďalej pokračuje v poklese 8-s Druhý link je J.D. Power a ten s predajom nemá nič spoločné.

Routan se nepovedl - v tom chyba nie je, aj v článku si si mohol prečítať, že Routan = Chrysler Town&Country, čiže niečo ako Sharan a Alhambra, rovnaké autá, iný znak na kapote. A ten Chrysler sa predáva super, je druhý najpredávanejší v kategórii. Len skrátka očakávanie, že americký zákazník padne na pr del pred znakom VW sa nepotvrdil, to skôr na zadnicu opať padá ten VW v USA...
Avatar - KubikCv
1. 10. 2013 17:28
Re: Hmm ...
Myslíš Freemonta a Lancii? >:D