Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VW Routan končí, Němci zastavili spolupráci s Chryslerem

David Bureš
Diskuze (26)
Dvojčeti Chrysleru Town & Country s wolfsburgskými logy se prodejně příliš nedařilo.

Výroba MPV Volkswagen Routan byla ukončena. Vyplývá to ze statistik serveru Allpar o počtu vyrobených aut v amerických továrnách Chrysler Group za letošní listopad.

Během listopadu v kanadské továrně Windsor nevznikl ani jeden exemplář tohoto MPV německé značky. Zde se Routan vyráběl spolu se svými sourozenci, Chryslerem Town & Country, Dodgem Grand Caravan a Lancií Voyager, od nichž je odvozen. Vyráběna je zde také dodávka Ram Cargo Van, která rovněž vychází z těchto MPV.

Důvodem pro ukončení výroby Routanu je prodejní neúspěch. Američtí zákazníci si vůz příliš neoblíbili, během jedenácti měsíců letošního roku se v USA prodalo jen 9.923 Routanů, což je o 17 % méně než za leden-listopad 2011. Oproti tomu si Američané letos zatím koupili 102.486 kusů Chrysleru Town & Country a 127.308 kusů Dodge Grand Caravan.

Volkswagen už ani nepočítá s nástupcem Routanu, ve spolupráci s Chryslerem tedy nebude pokračovat. Místo tohoto MPV patrně zaujme chystané sedmimístné SUV, které má být zajímavou alternativou k velkoprostorovým automobilům.

Routan byl světu poprvé představen na začátku roku 2008. Oproti sourozencům amerických značek se Routan lišil jinou přídí v tradičním stylu Vokswagenů, vzadu se objevily rozměrné, široké horizontální svítilny.

Umělé jméno Routan vzniklo spojením slov "route" (cesta) a přípony -an, kterou mají evropské velkoprostorové modely Touran a Sharan. Úkolem auta bylo zvýšit podíl Volkswagenu na americkém trhu, což se mu však příliš nepovedlo.

David Bureš
Diskuze (26)
Avatar - romgator
13. 12. 2012 17:13
Re: Mimo mísu
myslím, že se jmenuje Fiat Sedici. Máš recht. Jenom mám pocit, jakoby na to v automobilkách ještě nepřišli.
13. 12. 2012 11:30
Re: Mimo mísu
Ono to platí obecně, že si lidi raději koupí originál než přelep. Stejný je to tady v Evropě - třeb Opel Combo je to same co Fiat Doblo, taky se Comba prodá desetina toho, co Dobla. Nebo Suzuki SX4 a Fiat "jak se to vlastně jmenuje" :-)
Avatar - romgator
13. 12. 2012 10:17
Mimo mísu
je asi zřejmé proč se to nepovedlo. Oni ti američtí zákazníci asi nejsou takové ovce, jak si někdo myslel. Prodávat stejný model pod třemi nebo čtyřmi značkami je fakt hloupost. Kdybych byl amiričan, tak si také koupím Chrysler nebo Dodge. Tedy nic proti VW. To samé platí i o Lancii Voyager. A to mám Lancii rád.
13. 12. 2012 07:35
Re: To je škoda.
Je to škoda, bolo to jediné dobré auto koncernu.
Avatar - jozephko
13. 12. 2012 07:09
U nás jeden jazdí
(majiteľ si ho asi individuálne doviezol z USA), a je to nádherné auto. Oveľa krajšie ako súčasný Sharan. Američanom vôbec neprekáža jeho dizajn - veď jeho súrodenci sa predávajú dobre. Ale skôr nedostatok vlastnej osobnosti. Amík si povie: prečo by som si mal kupovať nemecké auto, keď rovnaké auto vyrába aj americká firma? A to, že sa vyrába v USA, bežného zákazníka moc nezaujíma.