Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat Alfy Romeo na americký trh: 10 let zpoždění

Diskuze (41)
Alfa Romeo se má vrátit do USA v roce 2013. Původně ale Italové plánovali relaunch už na rok 2003.

Součástí nové strategie skupiny Fiat, představené po spojení italské automobilky s Chryslerem, je vstup značky Alfa Romeo na americký trh. Podle posledních plánů k němu dojde v závěru roku 2012 s modelem 4C GTA vyráběným v limitované sérii.

Cena pro Evropu se odhaduje na 50 tisíc euro (1,2 milionu korun), což je o něco méně než zřejmě nejbližší konkurent Audi TTS.

Další modely, především nový sedan střední třídy Giulia, budou následovat v polovině roku 2013. Rok po relaunchi chce Alfa na americký trh prodat 85 tisíc aut, celosvětově to má být už dříve avizovaný půlmilion. Pro USA se počítá také s radikálně faceliftovaným MiTem, a to ve tří- i nové pětidveřové podobě.

V roce 2013 tomu bude ale už deset let od původního termínu, kdy měla Alfa Romeo zamířit k americkým zákazníkům. Zpravodajský server Automotive News Europe zjistil, jak celá anabáze probíhala.

Alfa Romeo se v tichosti stáhla z USA v roce 1995 – důvodem byla špatná image značky ve vztahu ke kvalitě. Myšlenka na návrat se ale objevila už po několika letech. Paolo Cantarella, tehdejší šéf Fiatu, rozhodl, že se Alfa vrátí v roce 2003 s novým Spiderem.

Proč k tomu nedošlo? Fiat spoléhal na prodej ve spolupráci se svým tehdejším partnerem, americkým General Motors. Vztahy obou automobilek se ale postupně přetrhaly, navíc váznoucí vývoj Spideru přinesl několikeré odklady – do prodeje se dostal až na jaře 2006.

Neustálé oddalování návratu do USA je nakonec typické i pro poslední roky. Důvod je přitom v zásadě stejný – Alfa se chce opřít o nový sedan Giulia, nástupce modelu 159. Jeho příchod ale vázne, protože Sergio Marchionne, současný šéf Fiatu (a nástupce Cantarelly), v posledních 18 měsících třikrát nechal přepracovat design budoucího modelu.

Fakticky se Alfa Romeo ale do USA již jednou vrátila – model 8C Competizione se nabízel prostřednictvím dealerů Maserati, pro americký trh bylo vyhrazeno 100 kusů. Plnohodnotný comeback zase budou mít na starosti prodejci Fiatu, zatím prodávající model Fiat 500.

Diskuze (41)
12. 8. 2011 16:22
Re: "Alfa Romeo se v tichosti stáhla z USA v roce 1995 –
Tak proč jsi ho neprodal a nekoupil si Cromu? A nebo že on ti nikdo neřekl, že musíš do nádrže občas natankovat palivo a ty ses vykašlal na návod, co?
12. 8. 2011 16:21
Re: Ó Dio....
Mohl bys konkrétně citovat, kde se v téhle diskuzi hovoří a starém Římu? Máš dost smůlu, myslíš si, že se nenajde někdo, kdo si ji projde a tvoje plácání vezme za pravdu?

A ty si nepamatuješ výlevy, které tady vypisoval tvůj duchovní spřízněnec wolff na téma Hitler - VW? To je ale docela drzost, tady tvrdit něco takovýdleho - no, od zarytého fandy italských aut by mně to vlastně nemělo ani překvapit. Je legrace, jak jste stejní, směšní a jak se ke značce a zemi, kterou tak adorujete hodíte.
Avatar - del42sa
9. 8. 2011 15:43
Re: Že by...
U Fiatu trvá okurková sezóna už několik let.... zřejmě proto taková "kreativita",aby se vytvořilo zdání, že se aspoň něco děje ;-)
9. 8. 2011 14:28
Re: Ó Dio....
Berane, když už máš potřebu mě chytat za slovo, tak mě aspoň chytej pořádně.

Já dole píšu, že veškeré prozatímní odhady ceny činily 40-45.000 EUR.
Nevím, kde auto.cz vzalo jejich současných 50.000 EUR (ostatně, 45.000 EUR odhadovali třeba tady: [odkaz]

Možná to 50.000 EUR bude, možná ne. Teď to asi neví ani samotná Alfa, tak proč to řešit.

Jinak tady [odkaz] na autofunu mají další dost podivnou informaci: Sergio Marchionne zároveň oficiálně slíbil, že sporťák s motorem uprostřed přijde do evropských showroomů v první polovině příštího roku.

To si troufnu tvrdit že je určitě překlep, protože Alfa zatím vždycky uváděla, že to auto vyjede na konci roku 2012. Nevěřím tomu, že by byli schopní to tak urychlit, fakt ne....

Ostatně, i tento (mnohem propracovanější) [odkaz] článek uvádí, že 4C bude nejdřív na podzim 2012.

Čili tady se generuje nějaká virtuální realita o Alfě 4C za 55.000 EUR příští rok na jaře, ovšem s realitou opravdovou to bude mít opravdu málo společného....

Takže až se tady příští jaro objeví článek o "odsunu termínu 4C", tak to fakt nebude problém Alfy, ale spíš komunikačního šumu tady na webu....
9. 8. 2011 14:12
Re: Opatrne
tak do USA půjde i faceliftovaná Giulietta, takže Civic už může začít panikařit.... ;-)