Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Návrat do motorsportu: Nissan střídá Renault ve Formuli E

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Po delší odmlce se prý japonská automobilka vrátí do vrcholové motoristické série. V šampionátu elektrických formulí nahradí Renault, alianční partner tak dostane více prostoru na F1.

Již začátkem letošního roku přišel britský Autosport s informací, že se v rámci aliance Renault-Nissan pečlivě diskutuje programová náplň jednotlivých značek napříč sériemi motoristického sportu. Automobilka Nissan je jedním ze světově největších producentů elektrických vozů a dávalo by smysl, kdyby se v šampionátu Formule E objevila.

V soutěži byste dnes jakéhokoliv japonského výrobce hledali marně. Nicméně generální ředitel soutěže Alejandro Agag řekl, že brzy očekává změnu. „Jedna, možná dvě z nich se ve Formuli E objeví,“ odpověděl novinářům, když se jej tázali na vstup značek Nissan, Toyota či Honda. Více ale prozradit nechtěl.

Honda o účast v soutěži elektrických formulí vyjádřila zájem, avšak její vstup do šampionátu je pravděpodobný ze všech nejméně. Společnost se totiž nyní soustředí na motorové rošády ve Formuli 1, jen těžko by měla kapacity na rozšíření takového typu. To Toyota aktuálně spekuluje nad budoucností ve vytrvalostních závodech. S vedením Formule E taktéž komunikovala, ale nikdy zájem o start nedávala výrazně najevo.

Výše zmíněný zdroj už alianční střídání Nissanu za Renault bere jako hotovou věc, oficiálního potvrzení se ale klidně můžeme dočkat až za několik měsíců. Na startovním roštu nadcházejícího ročníku totiž francouzská automobilka zůstane, se vstupem Nissanu se počítá od další sezony. Očekává se, že k oznámení novinek by mohlo dojít během ženevského autosalonu v březnu příštího roku.

Chystané kroky vrátí značku Nissan po delší odmlce do významné mezinárodní závodní série. Renault se zase bude moci soustředit na intenzivně se rozvíjející program ve Formuli 1, kde kromě továrního týmu dodává pohonné jednotky dalším stájím. Nově i McLarenu.

Stanislav Kolman
Diskuze (1)