Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nismo plánuje revoluci, přijde Micra, Leaf, GT-R a další tři vozy

Jan Mička
Diskuze (2)
Potkat na silnici vůz s označením Nismo bylo do teď velkým štěstím. Brzy se ale všechno změní. Nismo totiž plánuje modelovou revoluci!

Hlavní zlom nastal na začátku letošního roku, kdy vzal Nissan značku Nismo oficiálně pod svá křídla. Většina konkurenčních automobilek už své ostré verze má a Nissan samozřejmě nemůže chybět. Takovou nálož nových sportovních modelů však nepamatujeme. Smělé plány japonské automobilky totiž hovoří o osmi vozech Nismo do roku 2016. S crossoverem Juke Nismo a kupé 370Z Nismo jsme se již setkali, nyní jsou na řadě další.

Možných adeptů na místo třetího z osmi plánovaných vozů je přitom hned několik. Jedním z nich je Micra Nismo, která nám odhalila svou sériovou podobu již na konci června. Stejně jako v současnosti prodávané vozy Nismo dostane agresivní body kit, paprsková litá kola a některé úpravy v interiéru. Prioritně počítejme se sportovními sedačkami, Alcantarou potaženým volantem, rudými budíky a sportovními pedály. Přitvrzen bude i podvozek a pod kapotou by se měly objevit dva motory. Jedním z nich je atmosférická tříválcová dvanáctistovka o výkonu 59 kW, jako lepší řešení se však jeví kompresorem přeplňovaný motor 1,2 DIG-S s výkonem 72 kW.

Podle dosavadních informací se vliv divize Nismo nevyhne ani elektromobilu Leaf. Krom skutečnosti, že dojde ke změnám designu, podvozku a instalaci elektronického modulu pro dosažení sportovního charakteru elektromotoru, toho však zatím víme pramálo. Spíš než o bezemisní boření rekordů někde v kopcích půjde pouze o image. Nakonec nás ale nenapadá důvod, pro který bychom se měli k Leafu Nismo otočit zády.

Posledním z dosud potvrzených vozů Nismo je supersport GT-R. Bylo by fajn mít v garáži něco ještě exkluzivnějšího, než standardní model. Ale ruku na srdce – dá se Nissan GT-R ještě vůbec vylepšit? První špionážní fotky neprozrazují díky dokonalé kamufláži zhola nic, proto v tuto chvíli počítejme s podobným stylem body kitu, jaký nesou dosud vydané modely. Dosavadní informace hovoří o navýšení výkonu ze 404 kW na 425 kW, podvozek by mohl být naladěn na úroveň mezi standardním modelem a speciálem pro sérii Super GT. Některé prameny hovoří o zrychlení z 0-100 km/h za dvě sekundy. Je to ale z fyzikálního hlediska vůbec možné? Nechme se překvapit. Detaily se dozvíme již v listopadu na tokijském autosalonu

Jan Mička
Diskuze (2)
8. 12. 2014 19:23
Re: nissan motorsport
No ani zas ne, protože nismo verze se 100k a jen agresivnějším vzhledem dělá z nismo jen optický paket. :-(
Avatar - pelikoš
3. 9. 2013 17:29
nissan motorsport
tolik krásných zpráv najednou
bravo nissan
bravo nismo