Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Cube na českém trhu: Jeden motor, plná výbava a cena 454.990,- Kč

Diskuze (59)
Extravagantní Nissan Cube nakonec přichází na český trh. Pohání jej motor 1,6 o výkonu 81 kW a za cenu 454.990,- Kč nabízí jediné, bohatě vybavené provedení.

Nissan Cube první generace se představil v roce 1998 a sdílel platformu i pohonnou jednotku o objemu 1,3 litru s modelem Micra. Vedle verze s pohonem předních kol a manuální převodovkou bylo nabízeno i provedení s převodovkou CVT a pohonem všech čtyř kol.

Druhá generace byla uvedena v roce 2002 a opět využívala platformu aktuálního modelu Micra, její nástupce se poprvé představil na podzim 2008 na autosalonu v Los Angeles. Evropská verze debutovala loni, prodává se jen na vybraných trzích – především ve Velké Británii. Nyní se na seznam zemí, kde lze nový Cube pořídit, přidává i Česká republika.

Evropskou verzi pohání motor HR16DE o objemu 1,6 l, který dosahuje nejvyššího výkonu 81 kW. Poháněna jsou přední kola skrze pětistupňovou manuální převodovku. Kombinovaná spotřeba vozu s hmotností 1190 kg je 6,6 l/100 km. Slabší motor 1,5 16V (78 kW), turbodiesel 1,5 dCi ani bezestupňová převodovka CVT se na českém trhu nabízet nebudou.

Jak už název napovídá, auto má krabicovitý tvar. Vnější rozměry jsou 3980 x 1695 x 1670 mm, rozvor měří 2530 mm. Zajímavým designovým prvkem je asymetrické boční prosklení. Cube upřednostňuje individualitu a slovy marketingu Nissanu „určitý životní postoj“. Cílovou skupinou jsou nemotorističtí zákazníci, kteří hledají osobitost a praktické vlastnosti, o auta jako taková se příliš nezajímají.

Jediná úroveň výbavy obsahuje šest airbagů, ESP, 16palcová litá kola, automatickou klimatizaci, rádio s CD přehrávačem, konektorem USB, připojením pro iPod a Bluetooth hands-free, navigační systém s dotykovou obrazovkou, zadní parkovací kameru, elektrickým stahováním předních i zadních oken, palubní počítač, inteligentní klíč se startováním tlačítkem, tempomat, dešťový a světelný senzor.

Interiér obsahuje posuvné zadní sedadlo a je prosvětlen pevným velkoplošným střešním oknem nad předními sedadly se stínítkem Shoji. Ceník neobsahuje žádné možnosti příplatkové výbavy, i metalický lak je obsažen ve standardní výbavě.

"Cube je a bude k dispozici pouze v omezeném množství. Nicméně je to model, který je tak výjimečný, že stojí za pokus nabídnout ho i českým zákazníkům. Chtěli jsme představit něco více z produktové řady Nissan - jiný, „nekonfekční“ model - a ukázat Nissan jako výrobce, který se nebojí netradičních řešení. Takže shrnuto – chceme tak především podpořit image značky,", říká k uvedení Cube na český trh PR manažerka Nissanu pro Českou a Slovenskou republiku, Martina Jirásková.

Nissan Cube - ceny na českém trhu
Motor1,6 16V
Převodovka5M
Zdvihový objem [cm3]1598
Válce/ventily4/4
Největší výkon [kW/min-1]81/6000
Největší toč. mom. [Nm/min-1]153/4400
Max. rychlost [km/h]175
Zrychlení 0-100 km/h [s]11,3
Komb. spotř. [l/100 km]6,6
Cena [Kč]454.990,-

Diskuze (59)
10. 6. 2010 15:45
Re: Co to je?
Nissan Cube a Honda Element jsou dvě auta s podobným designem - takové krychličky. V USA (v Japonsku asi také, ale to nevím jistě)už se prodávají řadu let a jsou tam poměrně úspěšné. Proto ho Nissan vyrábí, abych odpověděl na tvou otázku. Když se to někde pěkně chytlo, není daleko k myšlence zkusit to i v jiné části světa pro případ, že by se úspěch dostavil i tam. Bylo by škoda promarněné příležitosti, ne? :-)
Avatar - Ji/Ri
7. 6. 2010 15:38
nářez
No ale v zemi, kde jdou na drčku zes.rané a proscané majtky za 10-25dolarů se už nedivím ničemu. Určitě bude praktické,účelné, odolné, prostě bude mít a určitě má vše, co má mít.....jen to auto jim nějak uniklo. Holt v Evropě jsme nastavení jinak. Osobně bych to nekoupil....ale na odvoz přepravek do výkupu lahví se může hodit.
Veeelmi zdatný konkurent Multyplovi...... ;-\ >:D
Avatar - pelikoš
6. 6. 2010 16:27
Re: Smekám
dokonale vystiženo
Avatar - pumpkin
4. 6. 2010 22:32
Odvaha byť iný
Na trhu je veľa modelov áut, ktoré sa navzájom podobajú a tak tu stále čítame že kto a čo od koho okopíroval. Ale našťastie sú tu aj autá, ktoré si človek hneď všimne, ktoré ho hneď zaujmú a potom je už len na ňom, že či uzná dizajn za pekný alebo škaredý. Cube je presne tento prípad. Auto, ktoré ide svojou cestou a jeho jednoduchý ale originálny dizajn tak ľahko nezostarne ako sa tu už spomínalo. Oceňujem tiež opačné otváranie 5. dverí pre európsky trh a hlavne slušnú výbavu a priestor pre posádku.
Počet predaných kusov je ťažké teraz odhadnúť. Ak by bola dobrá reklamná kampaň, tak snáď presvedčí aj pomerne konzervatívny český/slovenský trh. Na západe v tom problém nevidím. :-)
Smekám
Skupuji všechny klobouky a smekám je.
Ano, takový obdiv má v mých očích tento kočár.
Odvaha, kreativnost, vyspělá praktičnost, funkčnost, vlastní nezaměnitelný styl(kolik těch ostatních je zaměnitelných že) a hlavně nesporná kvalita. Nic pro konzervy.
Kritiku, ať už korektní či prostou chápu jako nepochopení.
Takže jasná
:yes: :yes: :yes: