Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan e-NV200 jako elektrické taxi pro Barcelonu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Japonská automobilka na letošním IAA představuje elektřinou poháněný model e-NV200 v úpravě pro taxislužbu.

Prezident a generální ředitel Nissanu Carlos Ghosn odhalil za přítomnosti starosty Barcelony Xaviera Triase na autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem elektromobil e-NV200 v provedení pro taxislužbu v barvách typických právě pro hlavní město Katalánska.

Nissan již v loňském roce představil konveční NV200 se vznětovým motorem v provedení pro barcelonské taxikáře a nyní na něj navazuje jeho elektřinou poháněným příbuzným. Elektrické taxi e-NV200 není pouhým konceptem ukazujícím možnou budoucnost, ale vozem mířícím přímo do městských ulic.

V roce 2014 se totiž v továrně Nissanu v Zona Franca v Barceloně rozběhne výroba elektromobilu e-NV200. Japonská automobilka zde do spuštění jeho produkce investuje 100 milionů eur a vytvoří od poloviny příštího roku přes 700 pracovních míst.

V souvislosti s tímto plánem podepsali zástupci automobilky Nissan a města Barcelona memorandum o porozumění na podporu využití elektrických vozidel v osobním provedení pro taxislužbu a v užitkových verzích mají být používány v nejrůznějších službách.

K pohonu Nissanu e-NV200 slouží střídavý synchronní motor o výkonu 80 kW a s točivým momentem 280 Nm, jemuž potřebnou energii poskytují lithium-iontové baterie sestávající ze 48 kompaktních modulů.

Kromě podobných jízdních výkonů a dojezdu, jaké má Nissan Leaf, bude možné u e-NV200 dobít baterie na 80 % kapacity za 30 minut díky funkci rychlého dobíjení. Baterie jsou u dodávky uloženy pod podlahou, čímž přispívají ke snížení těžiště a zároveň nezmenšují objem nákladového prostoru ve srovnání s konvečním NV200.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)