Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan IDx nemusí zamířit do výroby

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)

Nadšeně přijatá dvojice konceptů sportovních kupé japonské automobilky Nissan nemá údajně vůbec jistou budoucnost v podobě odvozených sériových modelů.

Na podzim loňského roku představil Nissan koncepty IDx Freeflow a Nismo, jejichž retro vzhled spolu s kompaktními rozměry sklidil pozitivní ohlasy. V lednu letošního roku produktový šéf Nissanu Andy Palmer uvedl, že sériové sportovní kupé, vycházející z této dvojice, dorazí na trh v roce 2016.

Nyní se ovšem začínají objevovat zprávy, že se sériového IDx nemusíme vůbec dočkat. Za nimi stojí informace, které serveru WardsAuto poskytl Pierre Loing, vice-prezident produktového plánování u severoamerické divize Nissanu.

Podle nich je v současnosti pro Nissan a řadu dalších automobilek v současnosti nerentabilní vývoj nové platformy s pohonem zadních kol pro cenově relativně dostupný sportovní model.

Navíc jak se ukazuje na příkladu konkurenční Toyoty GT86 není tomto typu sportovních vozů taková poptávka, jakou automobilky očekávaly, přestože reakce médií i veřejnosti na příchod kompaktního sportovního kupé s pohonem zadních kol byly velmi pozitivní.

Pierre Loing, pak vedle argumentů ohledně drahého vývoje specifické platformy a nízké poptávky, díky níž se nevrátí investice vložené do daného modelu, uvádí že Nissan má již v současnosti poměrně vhodného a dostatečně stylového konkurenta pro duo Subaru BRZ a Toyota GT86, resp. Scion FR-S.

Tím má být crossover Nissan Juke s přeplňovanou šestnáctistovkou pod kapotou a možností volby mezi pohonem předních nebo všech kol, který se výkony svého motoru v Toyotě i Subaru v podstatě vyrovná. Řada nejen severoamerický zákazníků pak údajně oceňuje i praktičtější pětidveřovou karoserii, která některými svými liniemi kupé jen připomíná.

Nakonec Pierre Loing uvedl, že Nissan i přes tyto skutečnosti stále zvažuje sériové provedení IDx a zvažuje různé varianty, jejichž uvedení do výroby rozhodně nebude již v roce 2016. Konečné rozhodnutí o sériovém modelu má padnout v okamžiku, kdy bude mít japonská automobilka jisté vyhlídky na návrat investic vložených do vývoje.



Ondřej Pavlůsek
Diskuze (13)
16. 7. 2014 19:34
Re: Víte, kdy se z Nissanu stal Hnissan?
Hele Ádo, tohle se ti moc nepovedlo >:D
Avatar - NšŔgl
16. 7. 2014 11:08
Re: Víte, kdy se z Nissanu stal Hnissan?
počkej, ´eště já!
Avatar - šmoula nešika
16. 7. 2014 10:18
Re: Víte, kdy se z Nissanu stal Hnissan?
a ode mě
16. 7. 2014 09:23
Re: Víte, kdy se z Nissanu stal Hnissan?
ten palec dolu je ode mě
Avatar - Ada je zase tady
16. 7. 2014 09:09
Víte, kdy se z Nissanu stal Hnissan?
Když ho převzali ti patláci od rendlíků. 8-s :no: