Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GT86 nesplňuje prodejní očekávání, sportovní verze ohrožena

Michal Fokt
Diskuze (162)
Je to k vzteku. Když už někdo postaví excelentní kompaktní zadokolku, jedinou svého druhu na trhu, stejně se neprodává tak, jak by měla.

Když Toyota začala prodávat svůj sporťák GT 86 na trhu, jenž vypadal na to, že bezmezně touží po lehké kompaktní zadokolce, zdálo se, že to bude obrovské terno. Reakce médií vesměs nadšené, komunita petrolheadů v sedmém nebi a alespoň soudě podle reakcí konkurence se jednalo o následováníhodnou myšlenku, které už se chopil Nissan, Kia a patrně i GM. Jenže...

...ani skutečnost, že GT 86, prostá jakýchkoli slabých stránek, přišla na trh bez jediného konkurenčního modelu, nezajistila Toyotě údajně předpokládané prodejní výsledky. Prozradil to britskému Auto Expressu manažer japonské značky Gerald Killmann, aniž by ovšem upřesnil, jaký byl plán a jak se jej (ne)daří plnit. Z informace není ani patrné, zda Toyota na autě vydělává nebo prodělává, nicméně ve světle této skutečnosti je prý v ohrožení výroba výkonnější a sportovnější verze, k níž se údajně Japonci už reakcemi trhu téměř nechali přesvědčit.

Stejně tak se dá vážně pochybovat o tom, že by mohl být odsouhlasen projekt kabrioletu FT-86 Open. Ba co víc, údajně ještě letos, nejpozději příští rok se má začít prodávat Kia GT4 Stinger, někdy v roce 2016 se v nabídce Nissanu objeví produkční verze kupé IDx a velmi vážně se myšlenkou na výrobu podobného auta zabývá i General Motors. Pokud je ovšem trh tak malý, že nestačí ani k uspokojení představ Toyoty, mohla by tato auta opět být zdrojem velkého rozčarování celé řady značek, což by znamenalo konec cenově dostupných a zábavných sporťáků.

Michal Fokt
Diskuze (162)
25. 2. 2014 11:37
Re: Fokte, Fokte...
Emel, Charger - doufám, že vás na cestě raději nikdy nepotkám..
Emel - Limit (auta) je pouze jeden, není žádný zvládnutelný limit a nezvládnutelný limit. Když v tom tápeš, tak doporučuji slovník cizích slov. Pokud toužíš dostat se na limit auta nebo za něj, tak padej na okruh, kde máš únikové zóny a pokud to neotočíš na střechu, tak se nic neděje. Podobného machra, co počítá s "prostorovou rezervou" jsem už zažil..
25. 2. 2014 11:01
Re: Fokte, Fokte...
"dá se hrát na limitu i za ním" - to je zase pěkný nesmysl ;-)
Avatar - JDM
23. 2. 2014 01:20
Re: Fokte, Fokte...
přesně tak .
Avatar - white label
23. 2. 2014 00:03
Re: Fokte, Fokte...
Jako, že jezdí běžně na limitech (svých sportovních vozů) v běžném silničním provozu?
22. 2. 2014 21:34
Re: GT 86
v tom případě je řešení pro Toyotu jasný: přidat dveře, zvednout zadek a přidat jiný motor - Subaru jich má v zásobě dost >:-[] AE86 byla taky víc hatchback, než kupéčko