Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nissan Juke-R: Mocné eR se už Rýsuje (video)

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Nissan to myslí vážně, křížení Juke a GT-R začalo. Ne, opravdu to není vtip, výsledek ponese nakonec jméno Juke-R.

Projekt SupeR Juke je tak dílem inženýrů britského NTC-E (Nissan Technology Centre for Europe), kteří se ovšem spojili s firmou Ray Mallock Limited. Ta není v oboru žádným nováčkem, připravovala už vozy různých značek zejména pro závodní účely. Ale konkrétně s Primerami dominoval její tým britskému šampionátu cestovních vozů na konci dvacátého století.

Transplantace probíhá, extravagantní Juke dostane skutečně orgány sportovního modelu GT-R.

A to včetně pohonu všech kol. Jak známo, GT-R má jeden kardan od motoru směrem dozadu k šestistupňové převodovce a druhý zpět. Vidlicový šestiválec objemu 3,8 l přeplňovaný dvěma turbodmychadly by měl dávat kolem 390 kW (530 k) a díky němu auto zrychlí z 0 na 100 km/h za méně než 4 s. Oficiální údaje zatím nebyly zveřejněny. Optimální kontakt s vozovkou zprostředkují dvacetipalcová kola.

Nissan už uvolnil první kresby a fotografie ze stavby. Juke-R bude mít rozšířené blatníky, upravené nárazníky s otvory pro chlazení a zadním difuzorem, přídavné křídlo na zadních dveřích bude rozděleno na dvě části. Interiér si zachová základní tvary, ale dostane pochopitelně přístroje z GT-R včetně sedmipalcového displeje. Středová konzola inspirovaná motocyklovými nádržemi zůstane. Dvojici závodních sedadel s pětibodovými pásy a ochrannou klec dle řádů FIA je ovšem nutností, protože tohle auto pojede určitě hodně rychle.

Nevznikne ovšem pouze v jediném exempláři, nýbrž ve dvou. Britové zkrátka jezdí na jiné straně silnice než my a Nissan jej chce propagovat po celé Evropě. Doufejme, že ho přivezou ukázat i k nám. Obě auta získají silniční homologaci. Automobilka s nimi hodlá sondovat zájem o nabroušený sériový Juke. Není tedy vyloučeno, že se dočkáme ještě silnější verze, než je ta s přeplňovaným motorem 1.6 l DIG-T/140 kW.

K prvním testům vyjede Juke-R letos v listopadu. Mimochodem, extravagantním malým crossoverem se Nissan opět trefil do černého, za první rok se prodalo v Evropě přes 100 tisíc aut.

Aleš Dragoun
Diskuze (2)
Avatar - pelikoš
8. 10. 2011 22:06
Re: nissan jede
plácáš nesmysly
5. 10. 2011 11:07
OMG
akoze to v ramci hesla, "Juke R - tuzing v seriovej vybave"? :no: :no: :no: