Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Jetta od VW: evropská premiéra

Tomáš Votruba
Diskuze (34)
Sedan na bázi modelu Golf se od června začíná prodávat i v Evropě. Automobil, jehož předchůdce nesl název Bora (ještě předtím Vento), se opět vrátil ke svému původnímu jménu.

Sedan na bázi modelu Golf se od června začíná prodávat i v Evropě. Automobil, jehož předchůdce nesl název Bora (ještě předtím Vento), se opět vrátil ke svému původnímu jménu. Nová jetta měla svou premiéru už v listopadu 2004, ale pouze v USA, tento model totiž v Americe tvoří 40 procent prodejů Volkswagenu, proto byla premiéra naplánována právě na autoshow v Los Angeles.

Nová jettu charakterizuje přední maska ve tvaru V, kterou má i nový passat, faceliftované polo a taky golf ve verzi GTI. Jde vidět, že koncernoví designéři před sebou nezavírají dveře, inspirace u modelů od Audi je více než zřejmá. Jetta je jinak povedeným mixem golfu a passatu, z většího modelu převzal nejen tvar mřížky chladiče, ale také podobnou siluetu a zadní světla z LED diod.

Volkswagen Jetta samozřejmě sdílí podvozek s golfem, octavií, A3 a dalšími koncernovými kompakty. Co se týče rozměrů, vůz je dlouhý 4,55 metru (o 17,8 centimetrů delší než předchozí bora), široký 1,78 m (+ 4,6 cm) a 1,46 metru vysoký (+ 1,3 cm). Rozvor má na délku 2,58 m (+ 6,5 cm). Narostl i zavazadlový prostor, který je o 72 litrů větší než u předchůdce.

Zatímco v Americe bude jettu pohánět 2.5litrový šestiválec s výkonem 110 kW, evropská verze bude mít pod kapotou známé čtyřválce FSI a TDI. Motorovou paletu začíná letitý motor 1.6 MPI (75 kW), dále se bude nabízet 1.6 FSI (85 kW), 2.0 FSI (110 kW) a později i 2.0 TFSI (147 kW), který známe z modelu Golf GTI.

Z naftových motorů jsou připraveny turbodiesely 1.9 TDI (77 kW) a 2.0 TDI (103 kW). Tuto dvojici později doplní 2.0 TDI se zvýšeným výkonem na 125 kW. Kdo si bude chtít připlatit za filtr pevných částic, bude muset počkat do podzimu. K dispozici bude i dvouspojková převodovka DSG (pro TDI a TSFI), ostatní benzíny budou spojeny s klasickým šestistupňovým automatem.

Stupně výbavy budou stejné jako u golfu (Trendline, Comfortline a Sportline). V Německu se nová jetta začne prodávat už 3. června, základní model bude stát necelých 19 000 euro (v přepočtu cca 570 000 Kč). Jedná se o výbavu Trendline s motorem 1.6 MPI (75 kW), která bude mít v základu poloautomatickou klimatizaci Climatic, stabilizační systém ESP, šest airbagů, aktivní hlavové opěrky, elektrické ovládání oken a zrcátek a 16palcová kola. Na ostatní trhy se dostane záhy.

Tomáš Votruba
Diskuze (34)
28. 5. 2005 21:58
Re: ???
Žádné osobní napadání. Píši s rozvahou. Mrzí mě, že napíšeš něco, co patří jen do slovníku autoprimitivů, a za toho tě nemám. Octavia II je auto na světové úrovni, ať ho mám rád nebo ne. A psát o něm Ochcávka, to je opravdu přízemní. Co se týká ceny, tak myslím, že Octavia má cenovou politiku přesně vymyšlenou. Vezmi konkurenta s se 150 koňmi a vybav ho, pak vybav Oct. a podepíši ti, že bude o cca 75 - 100 tisíc levnější. P.S. Neber si to vizuální porovnání tebe s Oct jako mé přesvědčení... To byl vtip. Vtip ale není - ochcávka. Tohle tu snad neděláme. Také ti přeji hezký víkend
28. 5. 2005 19:57
Re: VW INVAZE VW INVAZE VW INVAZE VW INVAZE
Velice oceňuji tvůj slovník. Teda až na to užité sprosté slovo. Buď prosím zdrženlivý, zatm jsme ho nikdo nepolíbil. Přijde čas a zprubnem ho.
28. 5. 2005 10:00
Re: co se děje?
No, to by asi nešlo abych tu psal stejně intenzivně o jiných autech, nemyslíš? I když, že bych psal jen o VW, to by mi tu asi nikdo mimo tebe nepředhodil. Já tě nečetl tady zatím. Na tyhle stránky trochu nezvyklý nick. Myslivec?
28. 5. 2005 09:57
Re: VW INVAZE VW INVAZE VW INVAZE VW INVAZE
Člověče, já koukal na ten zadek a tak nějak mi to tam sedlo. Na fotu mi to vychází dost podařené, navíc tam vrhli zadní boční z Phaetonu... Jsem moc zvědavý na real. Půjde jen o to, aby to navypadalo krátké. Myslím, že Ford by měl přehodnotit politiku a dovážet sem sedana od F také.
28. 5. 2005 09:16
Re: co se děje?
Proč bych měl být poblázněný VW autoprodejce?