Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nová Škoda Fabia nepoužije moderní platformu MQB

David Bureš
Diskuze (62)
Fabia III dostane vyváženější proporce. V nabídce bude hatchback a kombi, se sedanem se nepočítá.

Volkswagen Group vidí současnost a budoucnost v modulární platformě MQB určené pro vozy s motorem napříč. Nová generace Škody Fabia ale tuto koncernovou techniku nevyužije. Předchozí zprávy přitom hovořily o opaku.

Britskému magazínu Auto Express tuto informaci sdělil šéf vývoje mladoboleslavské automobilky Frank Welsch. „Použije nejnovější úsporné motory ze skladů VW Group a poslední multimediální systém, nepoužije však MQB,“ říká o Fabii III Welsch.

V současnosti modulární platformu MQB používají koncernové vozy nižší střední třídy, poté bude základem aut střední třídy. Až později se jí dočkají i malé vozy – jako Fabia nebo VW Polo.

Pokud by třetí generace Fabie byla postavena na platformě MQB, dostala by ji dříve než Polo. Zatímco nová Fabie bude představena již v příštím roce, nové generace Pola se dočkáme v roce 2015.

Fabie III dostane vyváženější proporce, které jsou u dnešní generace kritizovány. Automobil bude ve srovnání s aktuální Fabií širší a nižší, díky čemuž by měl být atraktivnější než předchůdce. Hatchback by se měl délkou i nadále vejít pod čtyři metry.

Ve výbavě se objeví nové prvky. Malá Škoda bude dostupná se systémem nouzového brzdění nebo s multimediálním systémem umožňujícím propojení s chytrým mobilním telefonem.

Automobil bude nadále dostupný ve dvou karosářských verzích jako nyní, hatchback a kombi další provedení nedoplní. Škoda v současnosti nepočítá s vrcholnou variantou RS, podle Welsche je Fabia RS příliš drahá pro cílovou klientelu. Pokud by však zájem o tento hot hatch přece jen byl, Škoda má být připravena jej vyvinout.

David Bureš
Diskuze (62)
Avatar - Andromeda
28. 9. 2013 15:04
Re: Špatné zprávy
Ale za ceny novější u zbytku, jak je zvykem ... Vůbec bych nekřičel hop - jediné, co se nezmění, je místní cenová politika ... Spolehlivost bych nechal být ...
27. 9. 2013 23:26
Re: Novinky
U současné Fabie je problém v několika rovinách:

1) Obecně ne moc povedený design
2) Cena (vs. např. Fiesta ST)
3) Příliš high-tech řešení - turbo+kompresor, DSG

Prodeje u prvního RSa byly ovlivněny hodně tím, že vedle slabší naftové verze 1.9 to byly jediné 2 "použitelné" motory v FI v případě, že se člověk nechtěl spokojit s tragickým základem MPi/HTP.
27. 9. 2013 22:42
Re: MQB asi zas nebude taký zázrak ....
Tak pro levnější auta tu mají NSF (Citigo a spol.). A bylo v plánu ji použít i v segmentu malých vozů, vedle MQB. Takže cena není důvod zůstávat u starší platformy.
Avatar - Doval
27. 9. 2013 21:52
Re: Novinky
Ano, je to pravda. Ale dobre sa predavaju aj parky z Lidlu s 0% obsahom masa, co neznamena, ze su kvalitne. Su iba najpredavanejsie.
27. 9. 2013 21:01
Re: MQB asi zas nebude taký zázrak ....
Skôr zrejme drahá ....

Tak aku tu už dosť ľudí napísalo ... platforma je skôr výhoda pre výrobcov, nie pre motoristov ....

A pri menších (a lecnejších) autách je zrejme jej použitie najproblematickejšie ..... vzhľadom na citlivosť ceny ....