Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Mini se představí zřejmě na konci letošního roku

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Třetí generace novodobého Mini se ve světové premiéře ukáže v závěru roku 2013. Na co se můžeme těšit?

Když započteme i klasického, 41 let vyráběného předchůdce, tak je Mini vlastně už generací čtvrtou, ale třetí pod křídly BMW. Zatímco druhá novodobá řada se od té první lišila zvenčí jen detaily na přídi a zádi, novinka s předpokládaným kódem F56 bude rozeznatelná určitě lépe. Dříve avizovaná letošní frankfurtská premiéra je nejistá, nechme se však překvapit.

Základní silueta třídveřového hatchbacku zůstane stejná, na té není třeba nic měnit, auto prostě musí vypadat jako moderní Mini. V předních velkých „očích“ ale našel místo pás diod pro denní svícení z dva roky starého konceptu Rocketman. Maska chladiče vypadá vyšší, užší, kulatější a vizuálně se propojila se šedou částí nárazníku. Spodní mřížka je naopak o dost nižší, zvětšily se však mlhovky po stranách.

Střecha se alespoň opticky tváří nižší a více se svažuje směrem k víku zavazadelníku. Vzadu najdeme nová koncová světla, ta narostla opravdu řádně. Cooper S dostane větší centrální koncovky výfuku. Nové Mini má delší rozvor a také přední převis. Co nová platforma UKL1 s předním pohonem provede s jízdními vlastnostmi, na to si budeme muset ještě počkat. Předpokládáme však, že mu agilita předchůdců zůstane. V interiéru došlo ke změnám, o kterých jsme již v minulosti psali: rychloměr byl přesunut pod volant a v uprostřed umístěném přístroji se nachází například autorádio, Mini se také může těšit na ovladač podobný iDrive od BMW. Údajně se podle britského Autocaru razantně zlepšila kvalita použitých materiálů.

Pod kapotou se objeví benzinové a naftové tříválce objemu 1,5 l spojené s šestistupňovými přímo řazenými převodovkami, příplatkovou alternativu představuje osmistupňový (!) automat. Cooper S a případné ostřejší verze JCW (John Cooper Works) si ponechají turbodmychadlem přeplňované čtyřválcové šestnáctistovky. Můžeme počítat i se čtyřkolkami, které v současné řadě reprezentují modely Countryman a Paceman. V budoucí řadě se dostanou do většího počtu verzí.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)