Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové náklaďáky Scania: Nejzásadnější letošní truckerská novinka! (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
Scania během své slavnostní akce v Paříži oficiálně odhalila první zástupce zcela nové generace svých těžkých nákladních vozidel.

Scania svou novou generaci nákladních automobilů představila během slavnostního večera 23. srpna letošního roku a první z odhalených novinek jsou určeny pro segment evropské dálkové dopravy.

Odhalení nové generace vozidel Scania bylo možné sledovat živě na webu nextgenscania.com i prostřednictvím Facebooku společnosti a rovněž na národních internetových stránkách oficiálních zastoupení švédského výrobce. Průvodcem slavnostní premiérou byla britská televizní sportovní moderátorka Hayley McQueen.

Společnost uvádí, že se jedná o její dosud největší investici do nových produktů a služeb v celé její 125 let dlouhé historii. Celkem bylo investováno 20 miliard švédských korun.

Vývojové práce na nové generaci vozidel značky Scania trvaly deset let a podílelo se na nich téměř 4000 pracovníku z celkového počtu 18.000 zaměstnanců pracujících ve Švédsku. Ve srovnání se současnou generací má ta nová vynikat výrazně větším podílem ve Švédsku vyráběných komponentů.

Švédský výrobce plánuje, že představí své novinky v několika fázích s jasným zaměřením na různá průmyslová odvětví a segmenty zákazníků. První byla odhalena vozidla pro evropskou dálkovou přepravu, zastupující řadu R a zcela novou nejvyšší řadu S.

Kabina

Nová generace vozidel značky Scania zaujme na první pohled výrazným designem čelních partií kabiny a zároveň se může pochlubit optimální aerodynamikou, jíž bylo dosaženo během testování v aerodynamickém tunelu.

Právě díky němu bylo dosaženo finálního tvaru kabiny. Postupně zkosená přední strana dává kabině klínový profil, který výrazně snižuje odpor vzduchu a pozitivně se podílí i na snižování spotřeby paliva.

Dalším klíčovým faktorem optimalizace proudění vzduchu je schopnost kabiny odolávat bočnímu větru. To je zajištěno velkými oblými křivkami kolem celé kabiny, které současně omezují odstřikování nečistot ze silnice a pronikání aerodynamického hluku dovnitř.

Interiér

Z nové kabiny je výrazně lepší výhled, a to jak na dálnicích, tak při manévrování nízkou rychlostí. Tenčí A-sloupky, nižší boční okna, nižší přístrojová deska. To vše v kombinaci s upravenou polohou sedadla řidiče přispívá k dokonalejšímu přímému výhledu z vozidla.

Pozice řidiče v nové kabině má vyhovovat úplně každému. Celá řada prvků má řidičům poskytovat možnost nastavit si přesně tu správnou pohodlnou a uvolněnou polohu.

Při pevném uchopení volantu se stavitelným sloupkem mají být všechny základní ovládací prvky na dosah ruky. Modulární přístrojová deska s větším displejem, vylepšenou grafikou a intuitivními ovládacími prvky má řidiči umožnit, aby prakticky po celou dobu řízení věnoval veškerou svou pozornost sledování cesty před sebou. Palubní deska bude k dispozici ve dvou délkách podle množství výbavy, kterou na ní budou zákazníci požadovat.

Pro zajištění co nejlepších pracovních podmínek je pro novou generaci vozidel Scania k dispozici vylepšený klimatizační systém, který má rychleji reagovat na změny v nastavení a poskytovat konzistentnější teplotu. Nová kabina nabízí také lepší izolaci a integrované nezávislé topení a chladiče.

Scania při vývoji interiéru nezapomněla ani na odpočinek řidiče a vedle řady odkládacích prostorů nebo sedadel s širokými možnostmi nastavení je připravena jej vybavit novými lůžky, z nichž to spodní může mít šířku až 1000 mm. V nabídce pak nechybí ani chladnička a mrazák nebo multimediální systém s obrazovkou umístěnou na boční stěně kabiny, aby ji bylo možné sledovat pohodlně z lůžka.

Motory

Nová generace vozidel značky Scania v čele se zcela novou řadou S bude vybavena modernizovanými pohonnými jednotkami s přepracovanými systémy chlazení i vstřikování paliva a spalovacími komorami.

Všechny motory Euro 6 jsou schváleny pro pohon až na 100% HVO (hydrogenovaný rostlinný olej) a provedená vylepšení snížila spotřebu paliva až o 3 %. Nový převodový poměr zadní nápravy 2,35 díky redukci otáček motoru rovněž snižuje spotřebu paliva.

V první fází budou vozidla nové generace nabízena se šestiválcovými motory o objemu 13 litrů a vidlicovými osmiválci. V případě šestiválců s technologií SCR pro splnění normy Euro 6 lze volit z provedení s výkony 302 kW (410 k), 331 kW (450 k) a 368 kW (500 k), jimž odpovídají hodnoty točivého momentu 2150 N.m, 2350 N.m a 2550 N.m.

Na šestiválce navazuje trojice motorů V8 Euro 6 o objemu 16,4 litru, vycházejících z pohonné jednotky představené v roce 2010. V zájmu splnění normy Euro 6 je v těchto osmiválcích využíván vodou chlazený systém EGR s technologií SCR a turbodmychadlem s proměnnou geometrií.

Všechny tři vidlicové osmiválce disponují výbornými hodnotami maximálního výkonu i točivého momentu. V případě verze s výkonem 382 kW (520 k) je k dispozici 2700 N.m. Verze 426 kW (580 k) má 2950 N.m a vrcholné provedení 537 kW (730 k) nabízí 3500 N.m.

Podvozek

Pro začátek nabídne švédský výrobce svou novou generaci s poměrně širokými možnostmi výběru konfigurací náprav pro tahače i podvozky určené k montáži nejrůznějších nástaveb.

V případě tahačů lze volit z provedení 4x2, 6x2 (pohon první zadní nápravy), 6x2/2 (pohon druhé zadní nápravy a 6x2/4 (pohon druhé zadní nápravy a řízení přední i první zadní nápravy).

Pro podvozky určené k montáži nástavby mají být do začátku k dispozici konfigurace náprav 4x2, 4x4, 6x2, 6x2/2, 6x2/4 a 6x2*4 s řízenou první a poslední z trojice náprav, zatímco prostřední je poháněna.

Společnost Scania navíc nabídne široké spektrum hnacích náprav s jednoduchou redukcí. K dispozici bude také kolová redukce ve dvou provedeních pevnosti.

Bezpečnost

Nová konstrukce kabiny je výjimečně odolná vůči nárazu, ale v případě kolize také významně snižuje nebezpečí, že se pod nákladní vozidlo zaklíní druhý vůz.

Kabina je navíc vybavena bočními airbagy, které chrání posádku v případě bočního nárazu. Tento airbag je umístěn za vnitřním obložením interiéru nade dveřmi a po svém nafouknutí překryje prakticky celou horní polovinu dveří. Zvětšeno bylo i střešní okno, díky čemuž slouží též jako nouzový východ.

Samozřejmostí pro vozidla značky Scania jsou systémy EBS (elektronický brzdový systém), ESP (elektronický program stability) a TPM (sledování tlaku v pneumatikách).

Podle pečlivě naplánovaného harmonogramu mají být současná nákladní vozidla Scania prodávaná paralelně s novou generací. Ta zamíří na trh nejprve ve verzích pro dálkovou dopravu na evropském kontinentu a následovat budou další specifikace vozidel.

Scania uvádí, že novou generaci vozidel doplní širokou škálou produktů a servisních řešení přizpůsobených na míru potřebám dopravních společností, jimž pomohou snižovat náklady na provoz a údržbu, a zároveň zvýší dobu provozuschopnosti automobilu.

Cílem společnosti je dosažení vedoucí pozice v oblasti udržitelné dopravy, kde partnerství a digitalizace bude hrát stále významnější roli. Udržitelnost je jedním z klíčových slov v souvislosti s novou generací vozidel, protože má mít zásadní význam jak pro společnost Scania, tak i pro její zákazníky a jejich zákazníky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)
24. 8. 2016 22:15
Re: Asistenty
Když zrovna nedává pozor tak je lepší odstup tak 0,5m protože pokud ten předním začne brzdit tak se akorát poškrábou, ale při 100m to bude slušná rána

Za to předjíždění to asi brzo schytáš, ikdyž máš pravdu, ale vysvětluj to někomu, kdo nedokáže počkat ani 5s než předjede osobák jiný osobák... horší je, že u sjezdů se zablokuje i levej až to zůstane vzadu úplně stát ;-\
Avatar - honza84
24. 8. 2016 20:44
Re: Asistenty
Pro tebe v osobáku ? Němci řikaj halber tacho takže když jedeš 100km/h tak 50m u nás se zase používá pravidlo dvou vtěřin apod. Každopádně plně naložená souprava váží dvakrát tolik než co píšeš a tam je ten odstup 100m adekvátní ale v praxi neudržitelnej.
P.S. jedná velká kolona kamionu nás všechny čeká až populistický blbečci schválej zákaz předjíždění pro kamiony protože přesně to se stane, zablokuje se pravej pruh.
Avatar - honza84
24. 8. 2016 20:35
"Nová" Scania
Koukám že článek je plnej reklamních plků z předváděčky. Na první pohled se kabina dozadu neprodloužila takže zase malá bouda. Chtělo by to vidět konkrétní čísla jak se kde přidalo nebo ubralo na místě. Jinak opájet se obrázkama topline v plný náloži je zbytečný chtělo by to osobně prolízt nějakou reálnou konfiguraci. Za mě zklamání.
24. 8. 2016 15:59
Re: Asistenty
Kolik je spravny odstup u takove 20 tun vazici mrchy? Aby pak nebyla silnice mezi Oslem a Sicilii jedna velka kolona kamionu se 100m rozestupy ;-)
24. 8. 2016 12:40
Střecha
Ta střecha mi tam nějak nesedí, vypadá divně