Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nové Volvo S40 – první fotografie a informace

Ondřej Láník
Diskuze (47)
Švédská automobilka Volvo zveřejnila první snímky nástupce přesluhujícího modelu S40. Malé luxusní sedany od BMW, Mercedesu, Audi a Lexusu dostaly nového a zdá se, že zdatného konkurenta. Světová premiéra je naplánována na IAA ve Frankfurtu.

Švédská automobilka Volvo zveřejnila první snímky nástupce přesluhujícího modelu S40. Malé luxusní sedany od BMW, Mercedesu, Audi a Lexusu dostaly nového a zdá se, že zdatného konkurenta. Světová premiéra je naplánována na IAA ve Frankfurtu.

Design novinky je více evolucí současného stylingu Volv než jakýmkoliv překvapením. Návrháři nového Volva se inspirovali modely S60 a S80. Lze nalézt i návaznost na tvary známých konceptů Volva. Nová es-čtyřicítka měří 4468 mm a je tak o 48 mm kratší než její předchůdkyně. Všechny ostatní hlavní rozměry povyrostly. Šířka o 54 mm na 1770 mm, výška o 44 mm na 1452 mm a rozchod vpředu/vzadu má nyní 1535/1531 mm tedy o 63 resp. 57 mm více. Prostor pro posádku je větší díky rozvoru prodlouženém o 78 mm na 2640 mm. Malý sedan této třídy musí mít dynamický design, což novinka splňuje, ale podle prvních zveřejněných fotografií si jej mnoho lidí zřejmě splete s většími modely.

Největší novinkou v designu je zřejmě další vývojová fáze masky Volva, která dříve svými rozměry dominovala hranatému stylingu značky, ale postupně se snižuje, rozšiřuje a zaobluje. Hladší a jednodušší tvary čela navazují na V-prolis na kapotě motoru, který plynule přechází do boků jako spodní linie oken a končí až na ostře ukončené zádi. Profil prolisu je zachycen i v koncových světlech originálního tvaru, charakteristického pro všechna nová Volva. Na zádi se opakuje dlouhé zadní okno a krátké víko zavazadlového prostoru. Stranové směrovky jsou nyní umístěny do krytů vnějších zpětných zrcátek.

Sportovní duch sériových S40 bude možno doladit originálními spojlery a dalšími doplňky karosérie. Z rozsáhlé nabídky originálních litých kol jsou největší ty 18 palcové s pneumatikami o rozměru 215/45. Podvozek Volva může být na přání snížen o 20 mm.

V interiéru bylo designérům dovoleno popustit více uzdu fantazii. Ze zveřejněných fotografií je nejzajímavější částí středová konzole, jejíž hlavní díl plynule přechází do středového tunelu. Interiér může být dodán v jednom ze tří odstínů a vybírat lze ze čtyř různých materiálů pro čalounění. Jedním z nich je přirozeně kůže a dalším materiálem je nově vyvinutá tkanina T-tec, inspirovaná látkami uplatňovanými v outdoorovém oblečení.

Další technická data budou známa až na výstavě samotné. My vám Volvo S40 podrobně představíme v některém z podzimních čísel magazínu.

Ondřej Láník
Diskuze (47)