Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Astra Sports Tourer živě (+video)

Jan Mička
Diskuze (43)
Opel ve Frankfurtu představil zcela novou generaci kompaktního modelu Astra. Vůbec poprvé jsme si prohlédli také praktičtější verzi Sports Tourer.

Vyvážené proporce karoserie jsou pro Sports Tourer charakteristické, snad ještě nikdy jsme ale nezažili takový „odvaz“, jako v případě provedení zadního sloupku. Výraznou chromovanou linku známe už například z Adamu a Corsy, zde je ale jí role ještě zdůrazněna. Celkově nám vůz připomíná současnou Insignii po faceliftu, vypadá mohutně, ale ve skutečnosti jde spíše o střízlíka. Stejně jako výchozí hatchback totiž prošel pořádnou dietou a základní verze díky tomu startuje na 1263 kilogramech. To je o 130 kilo méně, než srovnatelně vybavený vůz předchozí generace.

Video se připravuje ...

Přední část interiéru prostorností odpovídá výchozímu hatchbacku, na zadních sedadlech ale bude díky pozvolnější linii střechy více místa nad hlavou. Už v hatchbacku se za 190 centimetrů vysokého řidiče v relativním poklidu posadí i stejně vysoký cestující (mezigeneračně přibyly skoro tři centimetry v oblasti kolen). A jak je u Astry zvykem, nechybí místo ani v oblasti loktů. Celkově vůz působí hodně kvalitním a především bytelným dojmem.

Přístup do zavazadelníku je díky rozměrnému zadnímu víku výborný a neurazí ani ložná hrana ve výšce zhruba 600 milimetrů. Otevřít jej můžete i bezdotykově pohybem nohy pod zadním nárazníkem (pouze u kombi), což je v tomto segmentu novinkou. Základní objem zavazadelníku zatím Opel oficiálně nezveřejnil, neoficiálně se však hovoří o 540 litrech. Po sklopení zadních opěradel potěší takřka rovná ložná plocha a již dříve známý objem 1630 litrů.

V souvislosti s představením nové generace Opelu Astra ve Frankfurtu zveřejnila automobilka také základní cenu výchozího hatchbacku. Se čtyřválcovou čtrnáctistovkou o výkonu 74 kW a výbavou Selection jej pořídíte od 319.900 Kč. Jedná se přitom o dlouhodobě akční cenu, ve výbavě nechybí například šest airbagů, klimatizace, autorádio s bluetooth handsfree, elektricky ovládaná přední okna a vnější zpětná zrcátka, dálkově ovládané centrální zamykání a mnoho dalšího.

Verze Sports Tourer by měla zaujímat přibližně třicetiprocentní podíl z celkového počtu v Evropě prodaných Opelů Astra. Základní cenu vozu v tuto chvíli neznáme, rozdíl oproti výchozímu hatchbacku by se však měl držet dosavadních zvyklostí. Tipujeme dvacet až pětadvacet tisíc. Kombík dorazí na český trh přece jenom se zpožděním, až v dubnu příštího roku. Hatchback však lze již poptávat, podle Opelu je na vůz již dokonce 30.000 objednávek. První kusy pak můžeme očekávat začátkem listopadu.

Jan Mička
Diskuze (43)
Avatar - iudex
16. 9. 2015 08:46
Nemecký interiér
Ad video: šviháku, čo to je prosím Ťa za myšlienka "interiér je takový německý"? 8-s Čo to má vyjadrovať? Pozitívum či kritiku?
Avatar - Jaros71
16. 9. 2015 00:25
Re: Astra
Myslím si to samé..
Avatar - miromen
15. 9. 2015 22:09
Re: To bude zase kecov ako popelňica drti konkurenci
Ruku do ohně za součastnou Astru co se spolehlivosti tyče ? >:D
Avatar - miromen
15. 9. 2015 22:08
Astra
Tak na živych fotkach žadna slava. Minula pardon součastna generace se mi libi podstatně vice.
15. 9. 2015 22:04
Re: Opel jede
ale tebe sa paci aj Kia, alebo este horsie - Hyundai >:D