Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nový Opel Zafira: světová premiéra v Ženevě

Ondřej Láník
Diskuze (41)
Větší, variabilnější a do detailu propracovanější je druhá generace Opelu Zafira. Světovou premiéru naplánoval Opel do Ženevy, první fotografie a informace jsou známy již nyní...

Větší, variabilnější a do detailu propracovanější je druhá generace Opelu Zafira. Světovou premiéru naplánoval Opel do Ženevy, první fotografie a informace jsou známy již nyní...

Druhá generace Opelu Zafira přichází po dlouhých šesti letech výroby. Zpočátku sice na trhu vládla, protože evropských konkurentů nebylo mnoho, ale s přibývajícícmi roky se nabídka rozšiřovala a Zafira ztrácela zákazníky díky Touranům, C-Maxům a Scénikům. Úplně nová generace, vycházející z platformy nové Astry Caravan bude zase trefou do černého.

Původní rozměry 4,31 x 1,74 x 1,68 m se v novém provedení protáhly na 4,47 x 1,78 x 1,64 m, rozvor povyrostl z 2694 mm na 2703 mm. Karosérie nese znaky typické pro novou generaci Astry, provedení zadní části je inspirováno tvary Astry kombi a Vectry kombi. Vpředu jsou dominantní velké sportovně střižené světlomety s trojrozměrnou architekturou, vzadu dostala přednost praktičnost před krásou, když zadní výklopné víko nekompromisně vykrajuje rozměrný vstupní otvor do zadního nárazníku. Na zadním čele se opakuje mohutná chromovaná lišta, kterou už Opel zakomponoval do svých dalších modelů.

Uvnitř bude Zafira připravena nabídnout větší variabilní interiér pro sedm cestujících. Zachována zůstává myšlenka snadného sklápění sedadel do podlahy Flex-7, takže se není třeba trápit otázkou kam s nimi, když chcete místo lidí vozit náklad. V pětimístném provedení lze naložit 620 litrům zavazadel, v interiéru je posádce k dispozici dalších 30 odkládacích prostor na drobnosti.

Motorová paleta se skládá z agregátů známých z řady Astra. Nejvýkonnější zafirou bude motor 2.0 T (147 kW), hierarchicky pod ním bude zážehový motor 2.2 (110 kW) z Vectry, dále nový čtyřválec 1.8 (103 kW) a základem je opět verze 1.6 (77 kW). Vznětové motory jsou známé jednotky GM Fiat Powertrain se stejným zdvihovým objemem a označením 1.9 CDTI, ale ve třech výkonových variantách (74 kW, 88 kW, 110 kW).

Opel připravil pro Zafiru sadu technických vymožeností, které zatím nejsou v této třídě běžné. Jednou z nich je další aplikace podvozku IDS Plus, jehož hlavní část tvoří variabilní nastavování tuhosti tlumičů (více zde), další novinkou ve třídě minivanů jsou xenonové světlomety které se natáčejí spolu s koly do zatáčky. V interiéru bude na přání dodávána nejnovější generace DVD navigačního systému a cestující budou mít možnost využít palubní síť Bluetooth. Mezi další neobvyklé položky patří příplatková panoramatická střecha, která nabízí cestujícím mimo výhledu na oblohu také další úložné prostory.

Opel uvede novou Zafiru na trh v polovině roku 2005.

Ondřej Láník
Diskuze (41)