Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oettinger Golf GTI: Dva stupně úprav

Roman Daněk
Diskuze (5)
Volkswagen Golf GTI je vděčným objektem tunerů snad od počátku své existence a jeho pátá generace není výjimkou. Oettinger připravil dva stupně tuningu, 224 kW a 243 kW.

Volkswagen se rozhodl u příležitosti 30. výročí sportovního modelu Golf GTI nabídnout jeho speciální edici. Model s názvem Golf GTI Edition 30 dostal do vínku zejména 30 dalších koní, které mají symbolizovat celkovou dobu výroby verze GTI. A tak zatímco „běžná“ verze GTI se může pyšnit dvoulitrem o výkonu 147 kW (200 k), GTI Edition 30 dostala stejný agregát s výkonem zvýšeným na 169 kW (230 k).

A právě tento Golf se stal cílem ladičské firmy Oettinger. Tak za prvé vyměnili přední nárazník, který má zvětšené vstupy vzduchu a ostřejší hrany, přepracovali zadní nárazník, ze kterého nyní trčí rovnou dvě dvojité koncovky výfuku. Oettinger podobně jako u Audi TT upravil výstupní hodnoty motoru.

Čtyřválec 2.0 TFSI posílil o desítky kilowat a NM. První stupeň úprav zahrnuje výměnu řídící jednotky a to přineslo zvýšení výkonu na 224 kW (305 k) a točivý moment je rovných 400 Nm. S těmito hodnotami akceleruje Golf GTI z nuly na stovku za 6,2 s. Druhý stupeň tuningu obsahuje kromě nové řídící jednotky i kompletně přepracovaný výfukový systém, což přineslo dalších 25 koní a 40 Nm, celkem tedy 243 kW (330 k) a 440 Nm. Top verze zrychlí z 0 km/h na 100 km/h za 5,9 s a maximální rychlost je 258 km. Za balíček úprav zaplatíte 3 450 eur.

Za příplatek může řidič dokonce ovlivňovat výkon jednotky a to výběrem vhodné mapy v rámci programu MAPSWITCHING. Jízdní vlastnosti vylepšily sportovní pružiny, velká 18palcová nebo 19palcová kola a silnější brzdový systém.

Roman Daněk
Diskuze (5)
14. 5. 2007 14:43
Zaujimave...
Golf GTI, "G" ako GURU, premiant triedy, ktory ju dokonca definoval, ikona ikon a tu je take ticho...clanok je tu od rana od deviatej, teraz je kratko pred tretou popoludni a nikomu tento kral kralov nestal ani za par pismen v prispevku....To len ja, tazky odporca Golfa ho musim vytrhnut z biedy... :-)