Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Škodovky už brzy dostanou nový designový prvek, prozradil šéfdesignér značky

David Bureš
Diskuze (25)
V Ženevě jsme si popovídali s šéfdesignérem Škoda Auto, Oliverem Stefanim, který prozradil i něco o blízké budoucnosti designu Škodovek.

Škoda letos uvede na trh dva nové modely, kompaktní hatchback Scala a malé SUV Kamiq, které spojuje společný znak v podobě nápisu Škoda na zádi, který nahrazuje logo mladoboleslavské značky. Jak nám v Ženevě prozradil šéfdesignér automobilky Škoda Oliver Stefani, nebudou to jediné modely s tímto detailem. Nápis Škoda na zádi se totiž stane poznávacím znakem vozů z Mladé Boleslavi.

„Je to součást naší strategie, krok za krokem nahradíme na zádi našich aut logo značky nápisem Škoda. Podle mě to skvěle sedí ke značce a je to jedinečná záležitost, která přidává hodnotu našim vozům,“ říká Stefani s tím, že nápis se hodí na vybraných trzích, kde logo Škodovky není tolik známé. Tamější lidé si tak mohou přečíst nápis Škoda a snáze tak poznat výrobce daného automobilu.

Tohoto detailu se přitom nedočkají jen zcela nové automobily, ale v rámci modelové péče bude užit i na stávajících modelech. Už brzy bychom se tak tohoto nápisu měli dočkat na Kodiaqu, Karoqu a dalších modelech značky, a to počínaje modelovým rokem 2020.

Stefani se také v Ženevě lehce rozpovídal o nové Octavii, která by se měla představit ještě před koncem letošního roku, byť konkrétní nebyl. „Příští Octavia bude mít rovněž silný charakter. Neřeknu, jak vypadá, ale určitě vás překvapí a bude se vám líbit,“ říká Stefani, který před příchodem ke Škodě pracoval u Volkswagenu.

O mnohdy kritizovaném designu současné Octavie po faceliftu pak Stefani řekl, že možná se všem nelíbí a vedou se o ní neustále diskuze, a to i uvnitř automobilky, pro značku má ale důležitou vlastnost, automobil je jasně rozeznatelný. „Když jedu z Prahy do Mladé Boleslavi, jasně poznám, zda proti mě jede Octavia, nebo Superb, což je velice důležité,“ říká německý stylista, který vede design Škodovky od roku 2017. Právě odvážnější a výraznější design je něco, čeho chce Stefani u nových Škodovek dosáhnout.

To už je ostatně patrné na konceptu Škoda Vision iV, který se představuje na právě probíhajícím ženevském autosalonu. Právě koncept chystaného SUV kupé je podle Stefanových slov prvním automobilem, na kterém se svým týmem pracoval opravdu od prvních nákresů a nese jeho rukopis. U Škody sice působí už od podzimu 2017, dosavadní projekty ale byly ještě rozpracovány za jeho předchůdce. Stefani ale přiznává, že na rozpracované vozy od jeho příchodu do Boleslavi už měl nějaký vliv.

David Bureš
Diskuze (25)

Doporučujeme

8. 3. 2019 15:19
Re: je to jedinečná záležitost, která přidává hodnotu našim
...je to jedinečná záležitost, která přidává hodnotu našim vozům,,,
Tak tu přidanou hodnotu odhaduji nejméně na 50kKč ve srovnání s autem co tam mělo okřídlený šíp. No nekupte to, když je to tak levné.
Avatar - Dinar
8. 3. 2019 08:22
Re: Rozpoznatelnost
Souhlas, ta zdůvodnění nápisu místo loga nedávají žádný smysl, snad s výjimkou čínského trhu, ostatně celý ten rozhovor je klasický rozhovor s designérem, informační hodnota nula, jen klišé a prázdné floskule...
Avatar - Googlit
8. 3. 2019 06:54
Re: Octavia 4
Podle prozatímnich informací bude mít jen jedno světlo a to vlevo na straně řidiče. Jde o to aby jsme majitele Octavie rozeznali mezi ostatními řidiči.
Avatar - Uživatel_5340709
8. 3. 2019 06:25
Re: Nápis vzadu
Šak právě, už to nebude muset být zkratka, ale hezky rozepsané: "Houno to pojede", "Hitlerova tajná pomsta", "Honím tři válce"................... atd.
Avatar - Jaros71
8. 3. 2019 02:04
Re: Co je to za nápad,
Nápis vzadu mi tedy fakt vadí nejméně... :-)
MŮŽE VYPADAT I DOBŘE.

Divné malé světla vpředu ala Citroen či Hyundai , a trčící hnusný tablet v interieru , to je problém některých nových škodovek.