Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

On-board videoseriál: Fangio v Modeně v roce 1957

David Bureš
Diskuze (2)
Unikátní video z roku 1957 zachytilo "El Chueca" při jeho tréninku v Modeně.

Argentinský pilot Juan Manuel Fangio je dodnes některými odborníky a fanoušky považován za nejlepšího pilota Formule 1 všech dob. Následující video Fangia ukazuje při jeho tréninku na okruhu Modena Autodrome.

Snímek je především zajímavý tím, že ukazuje, jak se Formule 1 od konce padesátých let změnila. Fangia chrání jen helma a brýle, dokonce jede v krátkých rukávech. Motor jeho vozu je umístěn před ním a ne za ním, pneumatiky jsou mnohem užší než dnes. Za ta desetiletí se také zmenšil průměr volantu, navíc na něm přibylo mnoho tlačítek.

Jezdec v padesátých letech rovněž nekomunikoval se svým týmem prostřednictvím rádia jako dnes. Povrch tratě pak byl tehdy mnohem hrbolatější než dnes. Co z Formule 1 za ta léta takřka vymizelo, jsou smyky, Fangio několikrát při průjezdu zatáčkou jede bokem.

Juan Manuel Fangio byl argentinským závodním jezdcem, který byl pětinásobným mistrem světa ve Formuli 1. Čtyři tituly dokonce získal čtyřikrát za sebou. Horacio Pagani chtěl po Fangiovi pojmenovat svůj první supersport, po jeho smrti v roce 1995 však vůz pojmenoval Zonda, což je název větru z jihoamerických And.

Jménem argentinského jezdce, kterému se přezdívalo El Chueco (křivonohý), se však Pagani nakonec přeci jen inspiroval. Písmeno F u modelu Zonda F totiž odkazuje právě na Fangia.

David Bureš
Diskuze (2)
25. 12. 2011 23:12
...
Ta trat vyzera horsie nez D1 >:D
Avatar - beibej
25. 12. 2011 21:23
kamera hrozně zkresluje
Nemůžu si pomoc, ale opticky to vypadá hrozně pomalu. Já vím, že není, ale vypadá.