Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel jedná o zkrácení pracovní doby v Rüsselsheimu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Automobilka se potýká s problémy kvůli poklesu poptávky po svých vozech.

Opel očekává, že se mu podaří ukončit jednání brzy. Závod v Rüsselsheimu má téměř 14.000 zaměstnanců, z toho 3500 továrních dělníků, kterých se zkrácení doby dotkne nejvíce. V závodě se vyrábí sedan Insignia a kompakt Astra.

Německý list Allegemeine Zeitung Mainz uvedl, že o stejném kroku jedná Opel i s odbory v menším závodě v Kaiserslauternu, Opel však toto jednání nepotvrdil. V Kaiserslauternu Opel vyrábí součástky. Závod má 2500 zaměstnanců. Celkem má Opel v Německu čtyři závody.

Evropské operace GM, které kromě Opelu zahrnují britskou firmu Vauxhall, loni vykázaly ztrátu 747 milionů USD (15,1 miliardy Kč). Na prodeji aut se podepsala slabá ekonomická situace regionu. V červnu dozorčí rada Opelu schválila střednědobý podnikatelský plán do roku 2016, který má vrátit Opel k zisku.

Pokud se vedení s odbory dohodne, mohl by Opel požádat německou vládu o finanční podporu v rámci programu zkrácené pracovní doby. Tento program, který má pomoci zachovat pracovní místa, využívaly firmy hlavně v době recese v letech 2008 a 2009. Program umožňuje firmám dohodnout se se zaměstnanci na zkrácení pracovní doby a adekvátním snížení mezd, stát pak zaměstnancům kompenzuje část jejich ušlých příjmů.

Vláda v rámci programu vyplácí zaměstnanců po dobu šesti měsíců 60 procent částky, o kterou byla snížena jejich mzda. Pokud mají zaměstnanci děti, je to 67 procent. V době, kdy vrcholila krize, vláda vyplácela podpory více než 1,4 milionu zaměstnancům. Letos v květnu to bylo 80.000 zaměstnanců, napsala agentura Reuters.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (8)
Avatar - Bristol
17. 8. 2012 21:55
Re: Riesenie by bolo
však ono to nakonec tak dopadne-dle mého byl z hlediska GM velmi zlý krok poslat chevy do evropy, chytlo se totiž velmi slušně a jeho klíčové modely(cruze, aveo, orlando, captiva) jdou přímo proti modelům opelu(corsa, astra, antara a zafira)-tenhle bratrovražedný souboj prostě nemusí dopadnout dobře a v současném klimatu bude tratit ten kdo vyrábí kvalitnější ale dražší modely-jinak řečeno člověk raději veme levnější astru-a tim je chevy cruze :-| :-|
Avatar - Bristol
17. 8. 2012 21:51
Re: odbory
díky... ;-)
Avatar - Ham.
17. 8. 2012 20:45
Re: odbory
:yes:
Avatar - Magnetofon
17. 8. 2012 15:28
Riesenie by bolo
Riesenia by bolo keby sa vo fabrikach Oplu zacali vyrabat modely Chevroletu. Obe znacky su sucastou GM.

V Opli by sa mohlo vyrabat Cruze, Orlando, Captiva - to su asi najpredavanejsie Chevrolety v Europe.

Vsetky Chevrolety pre Europsky trh (okrem Camaro, Corvete) sa vyrabaju v Juznej Korei a jedna sa teda o nekaly bezcolny import.
Avatar - freeman
17. 8. 2012 13:24
Re: odbory
Tak potom už súhlasím s tvojim názorom úplne.