Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Opel Meriva sbírá ceny

Ondřej Šuch
Diskuze (16)
Největším úspěchem pro kompaktní MPV od Opelu je bezesporu umístění ve finálové sedmičce evropského Auta roku. Koncepčně zajímavé auto si ale nachází cestu i k dalším cenám.

S pouze 404 cm dlouhým modelem Meriva otevřela automobilka Opel novou dimenzi v segmentu kompaktních MPV vozů. Nejcharakterističtějším konstrukčním rysem tohoto minivanu je systém FlexSpace umožňující rychlou proměnu pětimístného Opelu Meriva na čtyřmístný automobil, který při skromných vnějších rozměrech nabízí na zadních sedadlech prostor limuzíny vyšší třídy. Právě systém FlexSpace přispěl k zisku řady titulů a ocenění, které Merivě přisoudili odborníci i laici z řady evropských zemí.

Švédský magazín „Motorföraren“ přiřkl Merivě titul „Rodinné auto roku“. Po modelech Zafira (v roce 1999) a Agila (v roce 2000) se tak už potřetí stal model automobilky Opel držitelem tohoto švédského titulu. Jury soutěže tvořilo jedenáct motoristických publicistů z nejvýznamnějších švédských deníků a motoristických časopisů. Ti při svém hodnocení celé řady kandidátů na respektovaný titul posuzovali především jejich bezpečnost, snadnost ovládání, ekologičnost a výši provozních nákladů s přihlédnutím k pořizovací ceně.

V Německu zase na 80 000 čtenářů magazínů „Auto Zeitung“ a „TV Movie“ rozhodlo o tom, že Opel Meriva je automobilem, který svému majiteli přináší za vynaložené peníze nejvíce hodnoty – v tvrdé konkurenci dalších devatenácti modelů různých značek vybojoval Opel Meriva titul „Nejhodnotnější automobil roku“ (Best Value for Money Car of the Year).

A do třetice - už vloni získala Meriva „Cenu za design“ v kategorii velkoprostorových MPV vozů od britského Institutu automobilových inženýrů, které vedle konceptu přizpůsobivého interiéru zaujal i design karoserie.

Od uvedení na trh v květnu tohoto roku našla Meriva už více než 100 000 spokojených zákazníků. V ČR se do konce října prodalo 332 vozů, což Opelu Maeriva vyneslo 4. místo v žebříčku prodejů třídy MPV.

Ondřej Šuch
Diskuze (16)