Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Oslavy 50 let Lady ve velkém stylu. Lovecká niva a sportovní sedan!

David Bureš
Diskuze (182)
Vedle konceptu zvažovaného crossoveru Lada na moskevském autosalonu ukazuje i zvýšený sedan nebo doslova šílenou nivu.

Oslavy 50 let od svého založení pojal ruský AvtoVAZ ve velkém stylu. Po jubilejních edicích sériových modelů vesta a xray následuje šestice konceptů představených na letošním moskevském autosalonu. V Moskvě ale toho automobilka ukazuje ještě mnohem více.

Zastoupení značky Lada na letošním ročníku ruské autoshow je největší v její historii. Stánek ruské automobilky se rozkládá na 2.000 m2, přičemž je na něm prezentováno hned 19 nových automobilů. V šesti případech se jedná o koncepty. Očekávanou Ladu Xcode, koncept zvažovaného crossoveru, jsme představili již v samostatném článku, nyní upřeme pozornost i na další vystavované vozy.

Většina představených konceptů je postavena na základech nejnovějších modelů značky. Koncept Vesta Cross sedan naznačuje, že v Rusku zamýšlejí postavit i zvýšený oplastovaný sedan. Automobilka tvrdí, že oplastovaný sedan má šanci zaujmout nejen na domácím ruském trhu, ale i v dalších koutech světa. Dosavadní výsledky podobně laděného Volva S60 Cross Country (třeba v Británii už skončilo) ale naznačují opak...

Úpravy Vesty Cross navazují na loni představený koncept Vesta Cross SW, který se v Moskvě ukazuje i letos. To naznačuje, že nabídku vesty již brzy doplní i praktičtější varianta, údajně u na přelomu letošního a příštího roku. V obou případech ochranu spodní části karoserie doplňuje zvýšený podvozek.

Aby toho nebylo málo, tak oplastované karoserie se dočkal i zvýšený hatchback Xray. Koncept Xray Cross se dostal přepracované nárazníky, větší 17palcová kola nebo dále zvýšenou světlou výšku. Na střeše pak nechybí praktické ližiny. Automobilka k tomu dodává, že již nabízené „terénní“ modely Largus Cross a Kalina Cross se úspěšně prodávají, což naznačuje, že by se nabídka tohoto typu modelů měla dále rozšířit.

Automobilka má ale zálusk expandovat i v oblasti sportovně laděných vozů, proto v Moskvě ukazuje také koncepty Xray Sport a Vesta Sport. Stylové prvky jako spoilery nebo výraznější nárazník doplňuje v obou případech i sportovní naladění podvozku, při kterém Lada využívala svých zkušeností ze závodního šampionátu WTCC. Vozy se mají lišit i vylepšenými brzdovými systémy nebo posílenými motory. V případě Xray Sport pod kapotou pracuje vylepšená osmnáctistovka, jejíž výkon vyskočil z 90 kW až na 110 kW.

Koncepty na moskevském stánku Lada doplňují i sériové a různě upravené vozy. Tím nejzajímavějším je nepochybně Lada 4x4 Marsch, alias offroad niva rozsáhle upravený pro jízdu v různých terénních podmínkách, který již delší dobu staví firma PSA Bronto. Díky zvýšenému podvozku s obrovskými koly si auto snadno poradí i s hlubokým sněhem nebo menšími říčními toky. Základem je třídveřová niva poháněná benzinovým 1,7litrovým čtyřválcem o výkonu 61 kW a točivém momentu 129 N.m. Výbavu mimo jiné doplňují navijáky vpředu a vzadu nebo centrální systém huštění pneumatik.

Zaujme i Lada 4x4 Pick-up Hunter pro lovecké účely, která ukazuje potenciál úpravy tohoto offroadu dle specifických přání zákazníků. Vůz disponuje úložným prostorem pro zbraně pod zadními sedadly nebo speciálním rámem usnadňující střelbu. Nechybí ani navijáky, přídavná diodová světla nebo třeba naviják. Zadní diferenciál dodala firma Quaife, plynové tlumiče zase Kayaba.

David Bureš
Diskuze (182)
31. 8. 2016 11:15
Re: OBRÁZEK JE JEDNA VĚC RUSKÁ REALITA DRUHÁ
Je opravdu zajimave kolik internetovych diskuteru ma v posledni dobe zname v Nemecku od kterych cerpaji informace... ale ok, budu ti verit ;-)

Souhlas, nahrazeni Asada nebyla lehka zalezitost, nicmene se zapojenim Ruska uz je to zalezitost nemozna.

Souhlas - nepoustet kazdeho a dukladne proverovat, ale na druhe strane tem kde je to OK se snazit pomoct!
Avatar - Barrichello
31. 8. 2016 11:09
Re: OBRÁZEK JE JEDNA VĚC RUSKÁ REALITA DRUHÁ
Představ si že od lidí co s nima mluvili, mam třeba známou co dělá v rakousku sestru a dalšího co dělá v Německu doktora. Takže je ošetřovali, těch co umí trošku anglicky se ptali...

Asad taky rozhodně není dokonalý, ale pokud není někdo silný kdo by ho nahradil, je lepší než aby vypukl boj mezi 80 stranmai opozice o moc. To by moc dobře nedopadlo, viz Libye.

Jo to je riziko, že pokud bude muset IS opustit svoje posty, přesune se někam jinam. O to víc je nutné sem nepouštět každého a důkladne prověřovat.
31. 8. 2016 10:40
Re: OBRÁZEK JE JEDNA VĚC RUSKÁ REALITA DRUHÁ
Tady v mediich je to rozsireny blabol, ok, dobre - odkud cerpas ty informace ze je to blabol?

Ok, ja rikal, ze zpatky nebude chtit kvuli Asadovi 50% tech co utekli, ty rikas ze to je jen 30% = tzn porad to nasledky migracni krize zhorsi nez kdyby se jich podarilo vratit zpet treba pres 90% = takze souhlasis, ze Rusko nam tady tu migracni krizi v konecnem dusledku zhorsi. OK, jsem rad, ze si rozumime.

Podivej se na nejakou aktualni mapu kolik uzemi je pod kontrolou Kurdu a kolik pod kontrolou Asada a Ruska. Nebyt Ruska tak by Asada postupne porazily ty roztristene opozicni sily co tam jsou a Kurdove by IS postupne porazili taky.

Navic ted kdyz je IS vic tlaceny ze vsech stran velkou presilou tak logicky budou zdrhat pryc = akorat to zvysuje riziko terorismu vsude jinde na svete, kdyby IS nicili pomalu a postupne s ne prilis velkou prevahou tak by jim stalo za to bojovat tam kde jsou a neutikat pryc - ale uznavam, ze tohle je jen moje osobni spekulace.
31. 8. 2016 10:25
Re: OBRÁZEK JE JEDNA VĚC RUSKÁ REALITA DRUHÁ
Dobre, kdyz tu chces reist druhou svetovou - Hitler by si nikdy netroufnul zautocit kdyby nemel pakt se Stalinem.

Ano, západ nas v 38 prodal kvuli vlastnim zajmum a ver mi, ze kdyz na to s nekym na zapade dneska zacnes mluvit tak se ti do dneska omlouvaji a vedi, ze to byla chyba.

Ve 48 uz to byl jen dusledek valky - te valky ktera by bez podpory Stalina Hitlerovi nikdy nezacala.

A to ze jsme dneska montovna Nemcu a vseobecne zapadu tak to je ten stejny dusledek WW2 cili z velke casti vina Stalina. Kdyby tu nebylo to co tu bylo do roku 89 tak mozna dneska Skodovka vlastnila VW a ne naopak, buhvi. A hlavne mi na to nepis, ze je to vsechno tim, ze "se to po revoluci rozkradlo" ... rozkradli to ti sami komunisti kteri to plundrovali pred revoluci a kteri se tim padem k tomu majetku dostali. Cesi kteri se svoji cechacskou vycuranosti prizpusobili komunismu a vyrokum ze kdo nekrade okrada rodinu atd kradli proste dal i po revoluci - tahle dnesni ceska spolecnost doted nema moralku, zodpovednost ani zasadovost zapadniho sveta a proto se propadame treba v rustu mezd i za takove polaky a slovaky protoze pulka cechu jsou prizdisraci kteri se nauci kolaborovat s kymkoliv (momentalne se svymi sefy na zapade kterym to samozrejme vyhovuje - je to kapitalismus ze...) hlavne ze z toho maji zisk a svuj vlastni prospech - tohle v nas tady vychovavali celou dobu komanci = je to zase z velke casti vina Ruska a jejich nejmilovanejsiho masoveho vraha Stalina. Takze zase dalsi duvod nemit Rusko rad...

A dnesni "straseni" Ruskem? Nevidis hybridni valku v podobe dezinformacnich webu? Nevidis zastrasovani lidi migrantama? Nevidis straseni lidi Ruskou armadou cvicici co nejbliz hranic NATO? Nevidis agresivitu vuci Ukrajine? Neslysis tu fasounskou retoriku co z Ruska zni? Nevidis uplaceni politiku zemi EU a NATO aby kolaborovali s Ruskem (LePenovi, Zeman, Orban, Fico...)? Nevidis tu agresivitu predstavovanou Nocnimi vlky kteri jedou Evropou? Tohle vsechno nevidis, ale pritom mi chces tvrdit, ze Rusko nekriticky neobhajujes? Opravdu? :no: :no: :no:
Avatar - Barrichello
31. 8. 2016 10:21
Re: OBRÁZEK JE JEDNA VĚC RUSKÁ REALITA DRUHÁ
Už sem ti tu znovu říkal, že tady v médiích rozšířený blábol, že všichni Syřani utíkaj před Asadem je jen blábol, většina utekla budto kvůli válce, protože nechtějí žít tam kde se bojuje a nechtějí bojovat, nebo proto aby se měli líp. Kvůli Asadovi uteklo tak s bídou 30% těch co utekli...

Kolik ty Kurdové tam maj vojáků, že by porazili IS, Al-nasru i Asada? Hahaha