Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Pagani Zonda Revolucion: závoďák na rozloučenou

Michal Fokt
Diskuze (12)
Dnes už kultovní supersport Pagani Zonda ještě neřekl poslední slovo. Je tady (r)evoluce závodního speciálu Zonda R, kterou se tento stroj (tentokrát už opravdu) naposledy loučí.

Supersport Pagani Zonda před lety doslova vyrazil dech celému světu, když se dokázal postavit zavedené konkurenci od Ferrari a Lamborghini a porazit je, takže byla odůvodněna i jeho extrémně vysoká cena. Po prvotní relativně "masové" výrobě silničních verzí i závodních okruhových speciálů Zonda R se během let postavila ještě celá řada jednokusových speciálních edicí, které vznikaly i poté, co se předloni představil nový model Pagani Huayra.

Teď ale už dění kolem Zondy utichlo a vypadalo to, že se firma Pagani Automobili soustředí už pouze na Huayru. Ale není tomu tak, tento model má patrně v plánu stát se nesmrtelným, protože nyní automobilka představuje další kreaci Zonda Revolucion. Z označení to sice nevyplývá, nicméně v tomto případě se nejedná o další hračku pro silničky nad Monakem, ale o vylepšenou verzi okruhového speciálu Zonda R, která vznikne v pouze pětikusové sérii.

Motor V12 6.0 Biturbo od AMG má vyladěný na výkon 800 koní (588 kW), což je o 50 k více, než má výchozí "erko" a točivý moment leží za hranicí 750 N.m. Počítejte také s vylepšenou aerodynamikou (zejména nové deflektory vpředu, stabilizátor vzadu a zadní křídlo ve stylu efjedničkového systému DRS s možností volby dvou nastavení) a našly se prý další možnosti, jak už tak lehký karbono-titanový závoďák ještě o něco odlehčit, takže má teď jen 1070 kg. Osm stovek koní v autě, vážícím jako Mazda MX-5...

Šestistupňová sekvenční převodovka přeřadí za 20 milisekund a posílá sílu motoru na zadní kola. Je jasné, že už se na vás nedostane, ale pro zajímavost - Horacio Pagani si za tuhle věcičku žádá 2,8 milionu dolarů, tedy šestapadesát milionů korun.

Michal Fokt
Diskuze (12)
Avatar - ericho33
4. 6. 2013 16:48
Re: profesionál
:yes:
touto "chorobou" trpím aj ja >:D >:D >:D
Avatar - ericho33
4. 6. 2013 16:46
Re: Zonda je Legenda
To nepochybne :yes:
Avatar - biscuit
4. 6. 2013 15:21
Re: profesionál
no ale tam žádná interpunkce nepomůže :-) buď jiná formulace (např.: Pagani Zonda, dnes již kultovní supersport, ještě neřekl poslední slovo), nebo lépe odstranění nadbytečného, matoucího "Dnes už". je to o citu, těžko se to vysvětluje.
4. 6. 2013 15:16
Re: profesionál
Nechceš spíš říct diakritice? Napsal to autor článku, ty nejspíš Fokt nebudeš, takže proč jsi reagoval v první řadě?
Avatar - biscuit
4. 6. 2013 15:14
Re: profesionál
já trpím, když vidím a slyším, jak se lidi běžně vyjadřujou. často jejich věty nedávají smysl a oni to ani nevědí, protože neumí slova používat. proto si myslím, že by ve všech médiích měli na sobě redaktoři hodně pracovat. je to v zájmu kultury národa. navíc, co jinýho je vizitkou kvalit redaktora, než jeho vyjadřovací schopnosti ;)

samozřejmě i já někdy napíšu paskvil, nebo hrubku, takže do jistý míry toleruju, ale prostě ten, kdo chce psát, by to měl umět. nebo na sobě aspoň hodně makat (ta druhá skupina je mi vlastně i docela sympatičtější, protože ta píše ze zájmu o věc, ne proto, že umí skládat slova, ale občas se to prostě hůř čte ;) )