Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche se daří, letos prodalo už takřka 71.500 aut

David Bureš
Diskuze (0)
Stuttgartská automobilka v prvních měsících letošního roku těží hlavně z úspěchu modelu Panamera.

Porsche je v poslední době velice úspěšnou automobilkou, její prodeje stabilně rostou. Během prvních pěti měsíců letošního roku výrobce předal zákazníkům 71.478 aut. Proti stejnému období loňského roku je to nárůst o šest procent.

Jen během května Porsche prodalo 16.518 automobilů. V květnu tak prodeje automobilky meziročně vzrostly o rovných deset procent.

Automobilce se letos daří ve všech koutech světa. Na starém kontinentu Porsche letos zatím prodalo 23.701 aut, což je meziroční nárůst o více než deset procent. Ve Spojených státech, což je pro stuttgartského výrobce největší trh, se letos prodalo 18.817 vozů značky Porsche. To je meziroční nárůst o bezmála sedm procent.

Naopak v Číně a regionu Asie, Afrika a Střední východ si Porsche mírně pohoršilo. V nejlidnatější zemi světa Porsche v květnu prodalo 3.164 vozů, o 1,3 procenta méně než před rokem. V regionu Asie, Afrika a Střední východ květnové prodeje značky meziročně klesly o dvě procenta na 5.212 aut. Při pohledu na statistiky za pět měsíců roku však prodeje v obou částech světa vzrostly, v Číně dokonce o 9,5 procenta.

Z modelů zažila největší nárůst Panamera, takřka 11.000 prodaných exemplářů v lednu až květnu 2014 znamená prodejní růst o 20 procent. Jen v květnu si tento model polepšil o 35 procent.

Porsche v následujících měsících očekává další vylepšení prodejních statistik. Postupně se totiž bude rozbíhat prodej SUV Macan, který se v budoucnu má stát nejprodávanějším modelem značky. Automobil si zřejmě budou kupovat hlavně zákazníci, kteří s Porsche ještě nemají zkušenosti. Například v Německu je Macan pro 60 procent jeho zákazníků prvním modelem značky.

David Bureš
Diskuze (0)