Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche nepatrně zvýšilo nabídku na převzetí Volkswagenu

Dan Vořechovský
Diskuze (3)
Od pondělí běží akcionářům koncernu Volkswagen čtyřtýdenní lhůta, během níž se musejí rozhodnout, zda akceptují oficiální nabídku Porsche na převzetí své mateřské firmy.

Německý výrobce sportovních vozů Dr. Ing. h.c. F. Porsche uvedl v platnost svou oficiální nabídku na převzetí mateřského koncernu Volkswagen. Konečná nabídka je oproti té z března nepatrně lepší. Za jednu kmenovou akcii Volkswagenu nabízí Porsche akcionářům 100,92 eur, za preferenční akcii 65,54 eur (původně 65,45 eur). Hodnota koncernu Volkswagen by tak na základě těchto cen dosáhla 36 miliard eur.

Nabídku Porsche muselo učinit, aby dostálo německým zákonům. Příslušný německý kontrolní úřad nabídku v pondělí akceptoval, což znamená, že nabídka oficiálně vstoupila v platnost. Akcionáři se nyní mohou až do 29. května rozhodovat, zda nabídku akceptují nebo ne. Obecně se předpokládá, že akcionáři nabídku neakceptují, protože nabízená cena je oproti oficiálnímu burzovnímu kurzu kmenových a preferenčních akcií o zhruba 10 až 15 procent nižší. Cena kmenových akcií Volkswagenu na burze ve Frankfurtu uzavřela středeční obchodování na hodnotě 111,75 eur.

Porsche k tomu uvedlo, že nabídku podává již nyní, aby tak nemuselo učinit v budoucnu. Pokud se totiž v budoucnu rozhodne svůj podíl v koncernu znovu navýšit, nebude již muset nabídku na převzetí předkládat.

Dan Vořechovský
Diskuze (3)