Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Porsche si nechává cestu ke zvýšení podílu ve VW otevřenou

Dan Vořechovský
Diskuze (0)
Již na začátku příštího roku by měla být majoritním vlastníkem koncernu Volkswagen automobilka Porsche. Tvrdí to alespoň německý týdeník Der Spiegel. Převzetí Volkswagenu automobilkou Porsche by se nebránil ani Ferdinand Piech.

Podle německého týdeníku Der Spiegel bude německá automobilka Porsche usilovat o zvýšení svého podílu v koncernu Volkswagen na 51 %. Automobilka Porsche se minulou sobotu vyjádřila v tom smyslu, že zatím o zvýšení současného podílu nepadlo žádné rozhodnutí. Pravdou však je, že Porsche již nakoupilo kupní opce, které může v budoucnu využít pro nákup dalších akcií koncernu Volkswagen.

Der Spiegel s odvoláním na burzovní kruhy uvádí, že Porsche by mělo mít na začátku příštího roku v koncernu Volkswagen podíl přesahující 50 %. Spekuluje se rovněž o tom, že by Porsche mohlo od spolkového státu Dolní Sasko koupit jeho 20% podíl ve Volkswagenu. Podle vyjádření automobilky Porsche a státu Dolní Sasko však žádný takový plán neexistuje.

Ke spekulacím přispívá zejména fakt, že se blíží rozhodnutí Evropského soudního dvora, které zruší současný federální zákon, který Dolnímu Sasku zaručoval určitá specifická práva týkající se vlastnictví akcií koncernu Volkswagen. Podle stále ještě platného zákona např. nesmí hlasovací práva žádného vlastníka koncernu překročit hranici 20 %. A tak ačkoli předseda dozorčí rady automobilky Porsche Wolfgang Porsche pro víkendové vydání deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung minulý víkend uvedl, že automobilka v tuto chvíli o zvýšení podílu neuvažuje, předseda dozorčí rady Volkswagenu a jeden z významných akcionářů automobilky Porsche Ferdinand Piech by se ovládnutí koncernu Volkswagen automobilkou Porsche nebránil. „Taková představa není vůbec nezajímavá, to je pravda,“ dodal Piech.

Dan Vořechovský
Diskuze (0)