Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před 137 lety se narodil zakladatel firmy Porsche a otec VW Brouk

Roman Beránek
Diskuze (6)
Jméno Porsche je dnes symbolem luxusních sportovních automobilů, zakladatel firmy Ferdinand Porsche, který se narodil 3. září 1875, však proslul i jako autor Volkswagenu Brouk.

Kvůli "lidovému vozu" spolupracoval Porsche s nacisty a za války se věnoval i vývoji tanků a obrněné techniky. Práce pro Adolfa Hitlera jej po válce přivedla do vězení a tak se poválečný rozmach firmy stal dílem jeho syna Ferryho. Sportovních úspěchů podniku se Ferdinand Porsche už nedočkal, zemřel v lednu 1951.

Ferdinand Porsche se narodil ve Vratislavicích nad Nisou na Liberecku a po vzniku samostatného Československa měl do roku 1935 československé občanství. Většinu života však strávil ve Vídni či v Německu. Poprvé se proslavil v roce 1900 na světové výstavě v Paříži, kde představil elektromobil Lohner-Porsche Semper Vivus s revolučním řešením pohonu: každé kolo mělo v náboji vlastní elektromotor.

V Německu byl před válkou pět let ve vedení firmy Daimler Benz, kde zkonstruoval například závodní Mercedes SSK. Na začátku 30. let ve Stuttgartu založil konstrukční kancelář, kde vznikly první návrhy na lidový vůz, základ pozdějšího Brouka.

Jak to s legendárním Broukem začalo a kudy se ubírala jeho další cesta si přečtěte v článcích z našeho archivu.

Roman Beránek
Diskuze (6)
4. 9. 2012 19:21
Re: To je čo?
Takýchto pripomienok by tu potom mohlo byť stále plno a každý rok sa dookola opakovať. To by som sem rovno prestal chodiť, kto už by sa v tom odpade vŕtal.

A ak už načnem nejakú tému, tak to spravím poriadne, toto je vyslovene rýchla akcia, aby bol článoček do počtu. Buď robím veci poctivo, alebo idem od toho. A je fuk, či je okrúhle výročie, alebo nedôležité číslo 137. Takéto články môže písať skrotený orangutan, na to nepotrebujú redaktora...
4. 9. 2012 19:17
Re: To je čo?
Ďakujem, klikania mám dosť. To môžete rovno prestať s písaním článkov a hádzať sem len linky na staršie články. :no: Názor nemením. Zdá sa, že nie je cieľom zaujať človeka, ale len plniť webový priestor.
Avatar - Lukáš Vaverka (Auto.cz)
Re: To je čo?
Na konci jsou odkazy na obsáhlejší články se souvisejícím tématem ;-)
3. 9. 2012 23:09
Autor
Autor KdF-wagen se narodil pred 123 lety. [odkaz]
3. 9. 2012 23:00
Re: To je čo?
Myslím, že jako připomenutí je tohle plně odstačující. Těch 137 let se nejedná o kdovíjaký výročí. Navíc rozsáhlejších článků se v jiných a významnějších letech napsalo hromady. ;-)

EDIT: Třeba osobně jsem původně tento článek ani nechtěl otevřít, jelikož o tom vím mraky. Ale nějak mě zastihl nával nudy. :D