Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Před hackery se neschováte ani v myčce, varují vědci. Jaké hrozí nebezpečí?

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Věděli jste, že plně automatizovaná myčka se během několika vteřin může změnit na opravdu nebezpečný nástroj? Nedostatků jejich systémů mohou snadno využít hackeři.

Video se připravuje ...

PDQ LaserWashes jsou bezdotykové automatické myčky, které vlastně nepotřebují obsluhu. Jednotlivé programy si řidič navolí prostřednictvím dotykové obrazovky, otevírání a zavírání myčky se pak uskuteční také samo v návaznosti na otevírací dobu. Technici monitorují místa vzdáleně a případné technické trable jsou jim okamžitě hlášeny.

Skvělé řešení, zdá se. Jenže stačí jeden šikovný hacker a z automyčky je rázem životu nebezpečný nástroj. Informují o tom vědci věnující se kybernetické bezpečnosti. Hackeři se vzhledem k chabé bezpečnosti systémů myčky mohou snadno nabourat do jejich funkcí a řidiči tak pobyt v ní značně znepříjemnit.

Na první pohled se to může jevit úsměvně, jak by asi mohla myčka vozu či řidiči ublížit? Jenže nebezpečných situací hrozí hned několik. „Software sleduje, v jaké fázi mytí automobilu je. Je snadné zjistit, kdy započalo a jestli zrovna probíhá. V ten moment může hacker řidiče uzavřít pomocí automatického otevírání a zavírání,“ varuje vedoucí výzkumu v rozhovoru pro Motherboard.

„Vzdáleně mohou útočníci manipulovat také s mechanickým ramenem, které může do auta narážet a nepřetržitě ze sebe chrlit vodu. To pasažérům znemožní útěk. Bezpečnostní mechanismus sice vrážení do vozu zabraňuje, ale není vůbec těžké jej obejít,“ uvádí závěrem.

V době, kdy se automatizace využívá snad v každém průmyslovém odvětví, se nabízí jedna zásadní otázka: Hrozí nám vzpoura strojů?

Pokud se dostanou do rukou nesprávným lidem, pak určitě...

Stanislav Kolman
Diskuze (1)
Avatar - lyon667
28. 7. 2017 12:43
O hov... ězím
Tak jsem právě ztratil 7 minut života koukáním na video v domnění, že se týká tématu z článku a něco se v něm dozvím. Pane Kolmane, díky. Váš přínos motoristické žurnalistice je bezprecedentní!