Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Příští Ford Mondeo dostane nafukovací pásy

David Bureš
Diskuze (7)
Nová generace Mondea se má v Evropě začít prodávat během příštího roku.

Novou generaci Fordu Mondeo bude možné doplnit airbagy v bezpečnostních pásech zadních sedadel. Tyto nafukovací bezpečnostní pásy jako první použila aktuální generace Fordu Explorer.

Mondeo bude prvním evropským modelem Fordu, který tento typ airbagu použije. Výhodou tohoto řešení je ta, že kombinuje vlastnosti konvenčního bezpečnostního pásu a airbagu, tedy nafukovacího vaku, který v případě kolize vytvoří před tělem pasažéra ochranný „polštář“.

Tento airbag v případě čelní kolize chrání hrudník, krk a hlavu cestujících na zadních sedadlech. Výrazné snížení rizika poranění má přinést zejména u snadno zranitelných dětí a starších osob.

V případě čelní i boční kolize se pás nafoukne a tím výrazně zvětší svůj objem. Může tak pevněji držet trup pasažéra v bezpečné pozici, aniž by na něj vyvíjel nepřiměřený tlak. Pás se plní plynem ze zásobníku pod sedadlem – stlačený plyn začne proudit do vaku poskládaného uvnitř pásu jako harmonika. Při tom se odspodu začne trhat látka na povrchu pásu a airbag se během zhruba 40 milisekund naplní.

Protože je plyn v zásobníku udržován při nízké teplotě, po nafouknutí má pás nízkou teplotu. To je také hlavní rozdíl proti běžnému airbagu, kde je plnící plyn výsledkem exotermní chemické reakce a vzniká tak teplo. Airbag v bezpečnostním pásu se také nafukuje pomaleji a zůstává naplněný po dobu několika sekund. I tak je v kritickém čase dotyková plocha, na kterou se rozloží síla nárazu, pětinásobně větší než u běžného pásu.

Nová generace Mondea bude vycházet z letos představeného modelu Fusion určeného pro americký trh. Tyto vozy se budou lišit jen v technických detailech, jako je nabídka motorů nebo naladění podvozku.

David Bureš
Diskuze (7)
21. 6. 2012 20:18
Re: slušný
no pokud tu nehodu nezpusobis sam...tak ti to je jedno...zaplati pojistka vinika a zivot nebo zdravi zachrani....pokud ji zpusobis sam..a zachrani zivot zdravi napr. tvemu diteti sedici vzadu....tak rad zaplatis az az ...a jen podekujes..

tak ze Fordu za to :yes: :yes:
21. 6. 2012 20:13
Re: slušný
Tiez to vitam, lebo kazdy zachraneny zivot je nezaplatitelny....aj ked by som nechcel potom to auto davat znova do poriadku. Vystreli 10 airbagov, potom nafukovacie pasy a mozes zacat setrit na opravu :-!
21. 6. 2012 15:53
Re: slušný
:yes: Ještě aby ho začali brzy používat i ostatní výrobci.
21. 6. 2012 12:41
Re: slušný
Dle prodejce nejprve v červnu kombi a behěm prázdnin zbytek. Ale ofico nikde nic.
21. 6. 2012 10:53
slušný
Dobrej nápad. Já bych jen dodal, že starý Mondeo končí v březnu 2013.Čili tak nějak by mělo nabíhat nový.